Лет балоном употпуњује туристичку понуду Српске и БиХ

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У Спортско-рекреативном центру "Брус" на Требевићу данас је одржана промоција првог везаног лета туристичким балоном у БиХ, у оквиру званичне промоције пројекта "Уживај у региону Сарајево-Романија".

Летови туристичким балоном требали би да за мјесец дана постану оперативни, након што посада прођу обуку. Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац оцијенио је да овај промотивни лет који креће са Требевића представља добру поруку за Источно Сарајево и Републику Српску јер се панорамским везаним летовима туристичким балоном употпуњује туристичка понуда Српске и БиХ.

"Радује ме да град Источно Сарајево са новом градском структуром и градоначелником има визију на који начин да доприносе развоју туристичке понуде Републике Српске и БиХ. Опредијељени смо да подржимо све напоре везане за развој туристичке понуде", рекао је Кошарац новинарима.

Кошарац сматра да сектор туризма у наредном периоду мора имати адекватну подршку институција јер је по обиму пословања претрпио највеће проблеме током пандемије вируса корона.

"Данашња презентација лета панорамским балоном потврђује да је значајно да сви нивои власти буду у том процесу. Имамо јасну поруку да у граду Источно Сарајево туризам завређује пажњу и да туристички радници знају шта хоће. Поред Јахорине, Требевића, Трескавице и Романије, град Источно Сарајево може уз адекватне политике да понуди веома значајан туристички пакет", рекао је Кошарац.

Он је изразио задовољство опредијељеношћу туристичких радника широм БиХ да раде на развоју сличних пројеката јер се не може занемарити предан рад туристичких радника у Требињу, Бањалуци, Мостару, Међугорију, Сарајеву и другим дестинацијама широм земље.

"Видим да постоји општа потреба да кроз јасно дефинисане стратешке планове Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ) уз координацију Министарства спољне трговине и економских односа креирамо атмосферу како би туризам постао врхунски сектор у овој земљи", истакао је Кошарац.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман захвалио је свима који су учествовали у припреми и аплицирању овог пројекта према ЕУ и Њемачкој.

Короман је захвалио донаторима и указао да први пут Туристичка организација учествује у креирању, а не само у промовисању неког туристичког производа. Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић захвалио је ЕУ и Њемачкој, које су донирале овај туристички балон и омогућиле да Требевић добије туристички садржај - први ове врсте у БиХ и у региону.

"Надам се да ћемо у наредном периоду са хотелијерима и угоститељима успјети да додатно обогатимо нашу туристичку понуду. Позивам и домаће туристе да нас посјете и да за мјесец или два уживају у овој новој понуди нашег града", рекао је Гашановић.

Директор Туристичке организације "Јахорина" Игор Тошић сматра да је данас велики дан за туристичку понуду Источног Сарајева јер је реализован пројекат којим је омогућна набавка првог топловаздушног балона у БиХ. "Туризам је током пандемије вируса корона претрпио највише посљедица. Кренуо је опоравак, а нови садржаји би требали да то убрзају. Овдје можемо отворити нова радна мјеста", рекао је Тошић и подсјетио да је већ раније кроз "ЕУ4бизнис" реализован и пројекат на Романији који се зове Виа ферата "Соколов пут", којим је већ направљен бум у туристичкој понуди БиХ.

Тошић је навео да је због тог пројекта порасла и цијена земљишта на Романији и међународној јавности откривен туристички потенцијал, посебно у области авантуристичког туризма.

"Овај балон ћемо искористити и у сврху маркетиншке промоције јер нам је план да обиђемо неке градове у БиХ. Имамо намјеру да урадимо и интернационализацију пројекта и представимо шта Источно Сарајево може да уради у смислу развоја туристичке понуде", рекао је Тошић.

Данас је потписан уговор између Туристичке организације Јахорина и привредног субјекта "Станишић" Пале, којим ће бити дефинисана питања попут цијене везаног лета до 60 метара висине.

Пројекат је усмјерен на развој туризма ове регије кроз креирање нових туристичких производа и њихову промоцију на међународном тржишту. Фокус ће бити на опремању вањских локација, те јачању капацитета микро, малих и средњих предузећа у оквиру туризма и интернационализацији њихове туристичке понуде, саопштено је из Туристичке организације "Јахорина".

Овај пројекат, који се реализује у оквиру пројекта "ЕУ4бизнис", спроводе Туристичка организација "Јахорина", Градска развојна агенција Источно Сарајево, Привредна комора Републике Српске и привредни субјекат "Станишић" Пале. "ЕУ4бизнис" је пројекат ЕУ који се спроводи ради јачања економије БиХ и његова укупна вриједност је 16,1 милион евра, а заједнички га финансирају ЕУ са 15 милиона евра и Њемачка са 1,1 милион евра. Од априла 2018. до марта 2022. године, пројекат заједно спроводе Њемачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ), Међународна организација рада (ИЛО) и УНДП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана