Ленка Дунђерски и Лазa Костић - вјечни чувари дворца Дунђерски

Срна
Ленка Дунђерски и Лазa Костић - вјечни чувари дворца Дунђерски

КУЛПИН - Вјечни чувари дворца Дунђерски у Кулпину су Ленка Дунђерски и Лаза Костић, главни ликови неиспричане љубавне приче у бачкој равници.

"Споменици, окренути један ка другом, као да воде дуге разговоре, а пролазницима и онима који чују за њихову причу остављају слободу да је доврше", рекла је данас туристички водич из Новог Сада Биљана Милошевић.

Према њеним ријечима, Лаза Костић био је чест гост на дворцу у Кулпину, а постоје приче да су Ленка и он, упркос великој разлици у годинама, гајили симпатије једно према другом.

"Да несрећа буде већа, њен отац је проводаџисао Лазину женидбу", изјавила је Милошевићева новинарима на студијском путовању које је организовано у оквиру пројекта туристичке промоције Војводине "Хелт тур", који реализује Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Она је додала да је Ленка умрла у 26. години, као и да постоји више прича шта је узрок тако ране смрти те младе даме.

"Причало се да је умрла од тифусне грознице, али се јавила сумња да то у ствари није истина јер је двије седмице прије смрти у свом пуном сјају била у позоришту. С обзиром на ту сумњу, као други узрок смрти наводи се туга за Лазом, који се оженио и отишао на брачно путовање", каже Милошевићева.

Пјесма Лазе Костића "Санта Марија дела Салуте" (Santa Maria della Salute) до данашњих дана остала је симбол ове неостварене љубави.

"А, наша деца песме су моје,

тих састанака вечити траг,

то се не пише, то се не поје,

само што душом пробије зрак.

То разумемо само нас двоје,

то је у рају приновак драг,

то тек у заносу пророци слуте,

Санта Мариа делла Салуте."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана