Лапонија: Чак и када не вјерујете у Дједа Мраза, у зимску чаролију ћете се увјерити

Agencije
Лапонија: Чак и када не вјерујете у Дједа Мраза, у зимску чаролију ћете се увјерити

Рованијеми је град у Лапонији у којем се налази село Дједа Мраза у којем, између осталог, постоји чак и пошта у коју стижу писма из цијелог свијета, а и ви можете да пошаљете разгледницу са печатом Дједа Мраза, али постоји и много већа чаролија од свега тога.

Дједа Мраз је оно што је привлачно најмлађима, али овај град, који је пројектован тако да са неба изгледа попут ирваса, увјериће у зимску чаролију чак и оне који су свјесни да Дједа Мраз не постоји.

Рованијеми је главни град Лапоније, регије на сјеверу Финске који годишње посјети око пола милиона људи. Најважнија привредна грана јесте туризам и то са разлогом.

Овај град је срушен у току Другог свјетског рата, а обнова је почела прије него што је Елеонора Рузвелт жељела да посјети овај дио Финске, а једна од првих обновљених објеката данас је пошта Дједа Мраза која се налази у његовом селу у којем се налазе радње сувенира, ресторани, кафићи, ледене скулптуре, хотели, школа за вилењаке, кухиња у којој се праве посластице за помоћнике Дједа Мраза, а за потпун доживљај можете да преспавате у иглу или да се возите санкама које вуку хаскији или ирваси.

Све ово је дјеци веома занимљиво, а можда би и родитељима било када фотографисање са Дједа Мразом који ће изговорити неколико фраза на српском не би коштало 25 евра. Ипак, постоји нешто због чега и одрасли поново "постану мали" и почну да вјерују у зимску чаролију. Након негодовања што вас туристички водичи усред ноћи буде и онако загријане одводе на неко снијегом прекривено брдо, увјерићете се да „магија“ није толико нестварна.

Када се аурора бореалис - поларна свјетлост појави, и када почне да "плеше своју поноћну игру" по небу, заборавићете да сте поспани, да вам је тијело утрнуло од хладноће, али такође, не заборавите, да осим кроз екран телефона у покушају да направите савршене фотографије, заправо посматрате ову "магију" и уживате у зимској чаролији.

Пошто се Рованијеми налази у оквиру Арктичког круга, постоји назначено мјесто кроз које "пролази" замишљена линија и управо ту посјетиоци воле да се фотографишу. Фотографија може да буде употпуњена и серификатом који можете да купите, на којем ће писати да сте прешли Арктички круг.

Постоји разлика са које стране круга стојите, јер то значи да ли Сунце уопште изаћи за вријеме зимске краткодневнице, а у Ровинијемију је тада ноћ 24 сата. Исто тако, у време љетње дугодневнице Сунце уопште ни не залази. Ова појава се назива Поноћно Сунце, а посјетиоци га користе како би ишли на планинарење јер је то дан у којем 24 сата можете да видите све оно што је у току зиме прекривено снијегом.

Рованијеми је познат и по локалним специјалитетима. Оно што мало ко жели да пропусти је свакако храна спремљена од ирваса или рибе из оближњих река и језера, и сезонског поврћа. За дезерт у Лапонији се спрема леипајусто (хљеб-сир) који се једе уз лососове бобице или са џемом од ових бобица.

Уколико желите да упознате природу, културу и историју Севера онда је Арктикум, научни центар и музеј у оквиру којег се налази и један од најљепших паркова Рованијемија, идеално мјесто за вас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана