Крађе на омиљеним иностраним дестинацијама - шта радити ако на љетовању останете без докумената

ГС
Foto: Илустрација

Љето је за лопове омиљено доба године, а несмотреност туристе може скупо да кошта.

Тако се многима љетовање на омиљеним иностраним дестинацијама претворило у ноћну мору. Лоповима се тешко улази у траг, а и када их полиција ухапси, обично буде касно: новац потрошен, вриједности препродате, а документа уништена.

Краде се на плажама, у продавницама, на великим паркинзима, а све чешће лопови улазе и у апартмане. Крадљивци су све вјештији, па чак и они најопрезнији постају њихова лака мета.

"Спавали смо на спрату моја супруга, двоје деце и ја. Пљачкаши су ушли и однели све што је имало икакву вредност, чак и оно што је баналне вредности", каже Радослав Миловановић.

Додаје да је место на којем летују мало, али да је први пут ове године забележено више десетина крађа, обијања аутомобила, чак и нестанак скупоценог BMW-a.

"Потрошили смо време на полицију и чекали форензику. Нисмо смели да излазимо из куће и ништа да дирамо, тридесетак сати", прича Миловановић.

Туристи остају и без возила 

Тржни центри и велики паркинзи, идеални су за лопове. Лако откључавају и најскупље аутомобиле, па се дешава да туристи остану и без возила и без ствари.

"Све су то штете које се пријаве надлежним органима, али негде до краја сезоне се неко или ухапси или не ухапси. Увек остане на штету путника", сматра директор Јуте Александар Сеничић.

Према његовим ријечима, на сјеверу Грчке углавном нема полицијских станица у мањим мјестима.

"Основна ствар је да када позовете, када се то деси, очекујете брзу реакцију. Реакција обично није брза", каже Сеничић.

Који су савјети 

Пуне руке посла током сезоне имају у конзулату.

Туристима се савјетује да код себе имају копију личних докумената и фотографију ради лакше идентификације и бржег издавања путног листа, у случају да остану без пасоша.

"Увек треба да оду до локалне полиције да пријаве нестанак документа или крађу, као и да узму извештај да би са њим дошли до конзулата или амбасаде и да бисмо ми могли да им издамо путни лист да могу да се врате у земљу", објашњава конзул Србије у Солуну Јасмина Милачић.

Појашњава да је извјештај полиције неопходан, зато што ће туристи са путним листом доћи до границе, али могу да буду враћени, уколико немају тај извјештај, преноси РТС.

Иако сте вјероватно дуго чекали на одмор, опрез није наодмет. Да не буде по оној старој: скупља дара него мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана