Козарска Дубица - Мјесто гдје сунце љуби питому земљу Поткозарја FOTO/VIDEO

Милијана Латиновић фото: В. Трипић
Foto: Велибор Трипић

На мјесту гдје сунце љуби питому земљу Поткозарја, а модрозелена Уна мирно тече кроз њедра плодних ораница смјештена је Козарска Дубица, колијевка народних хероја и поносних и пркосних домаћина.

Некада је овај крај био обрастао богатом храстовом шумом, па је и сама општина назив добила од старословенске ријечи дуб што значи храст. А није храстова шума једино што краси овај крај. Априлски дан у Козарској Дубици окупаној сунцем по много чему обичан, а опет некако посебан. На сваком педљу ове земље све врви од живота. Прољеће је увелико стигло. Свједоче томе роде у гнијездима на путу ка центру општине које заљубљено клепећу крилима, процвали тулипани скоро у сваком дворишту. Чак ни звук трактора којима вриједни домаћини већ увелико ору њиве и сију баште не ремети јутарњу тишину, напротив све је попут добро осмишљене слагалице у којој све стоји на своме мјесту. Надалеко је ова општина под Козаром позната не само по тешкој историји већ и по бројним благодетима којима се дичи сваки становник овога краја.

“Мљечаница

У загрљају природе, далеко од градске вреве, на обронцима Козаре смјештена је Специјална болница за физикалну медицину и рехабилитацију “Мљечаница” чији су природни љековити извори са сумпорном водом познати од давнина.

У давна времена локално становништво користило је те изворе у виду купки, а почесто су их називали “смрдељци” јер су имали мирис покварених јаја.

Извршни директор за медицински сектор, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације Миле Чеко упознао нас је са услугама које су пацијентима на располагању у “Мљечаници”, као и пројектима који су на помолу и захваљујући којима ће ова специјална болница израсти у јединствен центар како по опремљености тако и по квалитету услуга које се свакодневно унапређују, на добробит пацијената али и запослених.

Ова болница, истиче Чеко, баштини вишедеценијску традицију у пружању услуга физикалне медицине и рехабилитације. Од тренутка када је отворила своја врата, 1987. године, њена мисија је пружање услуга становништву како приједорске регије, тако и цијеле Републике, БиХ, па и региона.

- Када је ријеч о услугама које се овдје нуде, прије свега ријеч је о услугама из области дегенеративног реуматизма, затим имамо одјељење за неуролошку рехабилитацију, постоперативну рехабилитацију ортопедско трауматских пацијената. Имамо веома добра искуства у рехабилитацији обољелих од мултипле склерозе - испричао је Чеко.

Захваљујући новом руководству, али и изузетно вриједном и преданом колективу који опстаје деценијама “Мљечаница” је искорачила на пут развоја.

- Менаџмент на челу са директором Дарком Бањцем предузео је значајне кораке и за почетак значајно обновио објекат у којем радимо гдје су се донедавно услуге пружале, на спартанском нивоу. Запослени су уложили велике напоре да пацијентима пруже квалитетну услугу без обзира што су у одређеном периоду услови били тешки - рекао је Чеко. Уз сарадњу са Владом РС, у току је реализација стратешког плана развоја специјалне болнице кроз неколико фаза.

- У првој фази предвиђена је изградња савременог одјељења за рехабилитацију полупокретних и непокретних пацијената које ће имати капацитет 50 најасавременије опремљених лежајева са посебном кинезисалом и терапијским блоком. Паралелно са тим ради се и савремени дијагностички центар. У току је тендерска процедура набавке најсавременијег ЦТ апарата, затим проширујемо  ултразвучни кабинет са још једним 3Д ултразвиучним апаратом, тако да ћемо на тај начин заокружити једну квалитетну причу у смислу дијагностике - појаснио је Чеко.

Осим тога, ради се и потпуно нови хидро блок болнице који је срце ове здравствене установе јер се ту пружа гро терапија. Када планирани пројекат буде завршен “Мљечаница” ће бити богатија и за вишемјесне баричне коморе.

- Потреба за том врстом услуге је велика, а тренутни капацитети у Српској нису довољни да услугу пруже у адекватном времену. Размишљамо у правцу да здравствена установа буде доступна свима у адекватном времену, јер што прије пружена здравствена услуга, резултат је бољи - казао је Чеко, нагласивши да је вриједност пројекта 32 милиона марака.

План је да у склопу бањског комплекса буде изграђен савремени велнес и спа комплекс који ће се користити у сврху здравственог туризма и превенције.

- Свака марка уложена у превенцију вишеструко се враћа. Циљ је да кроз превенцију и здравствено просвјећивање радимо на здрављу популације - истиче Чеко.

Већи капацитети специјалне болнице захтијевају и већи колектив, тако да ће тим “Мљечанице” ојачати заједно са јачањем инфраструктуре комплекса.

Они који у овој оази мира потраже лијек у просјеку остају од 14 до 21 дан, евентуално 28 дана, а годишње, на стационарном третману у специјалној болници имају око 3.500 пацијената.

- Тај број је вишеструко већи током љетње сезоне, јер имамо велики број пацијената који долазе на физикалну терапију а нису смјештени код нас. Осим пацијената из Српске долазе и пацијенти из региона - истиче Чеко.

А да су пацијенти и те како задовољни услугом коју добијају у овом здравственом центру потврђују осмијеси на њиховим лицима док у сали за кинезитерапију раде вјежбе са терапеутима.

Пикасо

Осим природног богатства и љепота којима обилује, за Козарску Дубицу надалеко се чуло и због умјетничког дјела Пабла Пикаса које чува Народна библиотека у овој општини. Директорица Народне библиотеке Данијела Балабан рекла је да је графика Пабла Пикаса изложена на зиду у библиотеци поводом обиљежавања пола вијека од њеног оснивања. Иако се и раније налазила у библиотеци, прича Балабанова, за излагање је било неопходно обезбиједити простор, видео-надзор и сензоре.

- Морали смо да утврдимо аутентичност, а туристи веома радо долазе да погледају Пикасову графику. Осим тога, драги гости увијек су нам ђаци прваци који су од родитеља и учитеља чули за графику па знатижељно разгледају. Осим графике посјетиоци сваким радним даном могу да погледају и богату легат библиотеку народног хероја Бошка Шиљеговића коју је он заједно са графиком поклонио библиотеци - истакла је Балабанова.

Манастир Моштаница

Постоји неколико забиљежених предања која говоре о постанку манастира Моштанице. Једно од њих каже да је Моштаница задужбина родитеља Светог Саве, а према другој легенди да је подигнута 1113. године на мјесту погибије светог Теодора Тирона. Предање према којем је манастир подигао а манастир Рмањ, као столицу свом брату калуђеру Гаврилу Предојевићу, обновио Хасан-паша Предојевић везује се за турска освајања. Први писани спомен манастира Моштанице је запис из 1579. године у Отачнику који се данас налази у Хиландару. Моштаница је у времену од средине 16. до средине 20. вијека обнављана чак девет пута. Манастир је регистрован као споменик културе друге категорије 1951. године и ужива мјере заштите прописане Законом о заштити културно-историјског и природног насљеђа БиХ. У непосредној близини манастира смјештено је гробље на којем се налази гроб и споменик чувеног хајдука и устаничког вође Петра Поповића Пеције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана