Короваи племе: Једини људи на свијету који живе у кућицама на дрвећу VIDEO

ГС
Foto: NPL

Короваи племе није имало никакав контакт са спољашњим свијетом све до 1974. године, када су их открили холандски мисионари. Ово изоловано племе је једина група људи на свијету чији домови се налазе високо у крошњама дрвећа. Иако је доста кућа направљено на висинама од 6-12 метара, доста њих се прави на висини од преко 35 метара.

Народ Короваи вјерује да зао дух живи на земљи, па живећи на дрвету, чине да нема злог духа око њихове породице.

Кућица на дрвету требало би да траје три до пет година прије него што направе нову. Пошто је изграђена на дрвету, кућа има дрвену баријеру која спречава да деца падну и дугачке висеће мердевине на које се могу пењати, преноси 24седам.

Кућица на дрвету доноси и друге предности. Прво, заштићени су од инсеката и дивљих животиња. Осим тога, они се осјећају много сигурније јер су у прошлости непријатељи покушавали да киднапују њихову дјецу и жене.

Племе нема посебан хијерархијски систем, јер Короваи људи цијене једнакост и хармонију. Међутим, доминантан мушкарац у групи је обично онај за кога су мислили да је најпаметнији и најјачи. Од њега траже мудрост и рјешавање проблема.

Као номадско, племе живи у малом клану који се састоји од до 20 људи - што обично чине две до три породице и домаће животиње.

Мушкарци и жене обично живе одвојено, а мушка дјеца се придружују мушкарцима чим науче да лове. Требало би да буду у стању да тихо ходају џунглом неколико сати када напуне осам до десет година.
Брачни систем овог племена захтијева од мушкараца да плате мираз или припреме велику гозбу као прославу вјенчања, што је разлог зашто се мушкарци жене касно, а дјевојке удају већ послије прве менструације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана