Ко мора у карантин кад допутује у Њемачку

Агенције
Ко мора у карантин кад допутује у Њемачку

Путници из неке земље ЕУ или Шенгенског простора у Њемачкој више не морају у самоизолацију од 14 дана, а о томе шта очекује онбе који долазе, на пример из Србије, процјену би требало да даје Институт "Роберт Кох", али он то не чини, преноси Дојче веле.

Александар Крџић, инжењер пољопривреде који живи и ради у Фрајбургу хтио је да обиђе породицу у Србији, али не зна да ли ће морати у карантин кад се врати у Њемачку. Он за Дојче веле каже да телефонско распитивање код институција није донијело рјешење, пошто неки кажу да нису надлежни, а други упућују на линкове који нису од помоћи.

За спровођење Закона о заштити од зараза у Њемачкој су надлежне искључиво покрајине, а оне су средином маја укинуле обавезни карантин за све који допутују из неке друге земље ЕУ или Швајцарске, Лихтенштајна, Исланда, Норвешке и Велике Британије.

Путници из тих земаља, међутим, морали би, по закону, у карантин уколико број нових случајева инфекције у некој од тих земаља пређе 50 на сто хиљада становника у посљедњих недјељу дана.

Одлука покрајина дошла је након што је више управних судова одлучило да је "паушално" слање људи у карантин противзаконито. Судови, наиме, сматрају да надлежни морају да оправдају карантин лошом епидемиолошком ситуацијом у земљи из које путник долази.

Али, да ли је довољно повући грубу црту између земаља ЕУ и Шенгена на једној страни, и свих других земаља, поставља питање Дојче веле и указује да је у већини тих других држава, попут Србије, број регистрованих инфекција на 100.000 становника све вријеме знатно мањи него на примјер у Шведској, Шпанији или Великој Британији.

"У случају доласка из треће државе обавеза карантина може да отпадне уколико Институт Роберт Кох за ту трећу државу установи низак интензитет заразе" и тоје правило у граду-покрајини Хамбургу. И покрајине попут Сјеверне Рајне-Вестфалије и Баварске везују одлуку за процену државног Института Роберт Кох.

Проблем је, међутим, што такве процјене нема.

Наиме, на питање Дојче веле институт Роберт Кох упућује на свој сајт где је дат преглед епидемиолошке ситуације у државама ЕУ, Шенгена и Великој Британији, а на основу бројки Европског центра за превенцију и контролу болести.

Када је ријеч о осталим земљама свијета, кажу да су смјернице још у изради и да Институт још није одредио земље код којих се са епидемиолошког становишта може одрећи заштитних мјера након уласка или повратка у земљу.

У Министарству за рад, здравље и социјална питања Северне Рајне-Вестфалије кажу да је неопходно да Институт Роберт Кох "изричито установи" да за оне који долазе из неке земље нема потребе за самоизолацијом.

Ако нема такве изричите потврде, остаје обавеза самоизолације.

"Након одговарајућег негативног теста, она може да отпадне", наведено је у одговору на питање Дојче веле.

Иначе, у појединим покрајинама су од карантина сигурно изузети људи који се баве одређеним занимањима, као што су медицински радници, надничари у пољопривреди или возачи камиона.

У Сјеверној Рајни-Вестфалији су карантина ослобођени и сви који долазе у Њемачку послом или због образовања на највише пет дана или се враћају у Њемачку послије кратког боравка у иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана