Црна Гора: Ко иде, а ко не иде у самоизолацију?

ГС
Црна Гора: Ко иде, а ко не иде у самоизолацију?

Сви запослени у хотелијерству дужни су да поштују опште мјере превенције ширења инфекција, док је на управама и менаџерима хотела да спроведу одређене административно организационе мјере, ради спречавања евентуалног обољевања, саопштено је из ИЈЗ.

Поред ових, постоји и низ техничких мјера које су од посебног значаја а прва је обезбеђивање адекватног и функционалног система вентилације, те лака доступност основних средстава за одржавање личне хигијене гостију и запослених (текуће воде и сапуна) као и средстава за дезинфекцију руку и радних површина.

Такође је потребно обезбједити одговарајућу количину: топломјера, папирних марамица, папирних убруса за руке, хируршких маски, рукавица за једнократну употребу, врећа за смеће, раствора за дезинфекцију површина, средстава за одржавање хигијене простора и дезинфекцију великих површина и диспензора са средствима за дезинфекцију руку.

“С обзиром на тренутно доступне податке, туристи као и сви гости хотела не представљају ризик све докле год не показују симптоме респираторне инфекције, иако има индиција да је улога обољелих са благим симптомима већа него што се иницијално мислило”, истичу у Институту.

План поступања у случају симптома код гостију

За случај појаве симптома код гостију, хотел мора имати спреман сопствени план поступања и комуникације у којем кључни елементи треба да буду:

- обавјештење гостима шта да раде у случају појаве симптома (тзв. “Dear guest letter”) где се акценат мора ставити на успостављање контакта с посебно одређеним радником хотела који ће онда: обавjестити надлежног љекара и/или епидемиолога, осигурати изолацију госта у соби, омогућити госту са симптомима сав потребан комфор: доставу хране, љекова, као и пружање здравствене помоћи било у соби или у најближем дому здравља.


Обавезе на граничним прелазима

Спровођење надзора почиње на граничним прелазима, обавља га гранична полиција и здравствено-санитарни инспектор који здравим и асимптоматским путницима у међународном саобраћају приликом уласка у Црну Гору постављају једноставна скрининг питања.

- Да ли сте последњих 14 дана били у подручјима погођеним новим вирусом корона - Кини, Јужној Кореји, Јапану, Сингапуру, Ирану, Италији?

- Да ли сте током последњих 14 дана били у контакту са неком особом која је била потврђени или вјероватни случај инфекције новим вирусом корона?

- Да ли сте током последњих 14 дана били у некој здравственој установи / болници у којој се лијече обољели од инфекције новим вирусом корона?

Ако је одговор на било које од питања “да”, особу треба ставити под здравствени надзор.

Ко иде у самоизолацију?

“Наши држављани и странци који долазе из погођених подручја и остају дуже, стављају се под здравствени надзор уз препоруку стриктне самоизолације код куће. Туристе или пословне путнике на кратком боравку није могуће подвргнути самоизолацији на којој се инсистира, али се спровођење здравственог надзора без ограничавања кретања (све док немају симптоме) не смије доводити у питање. Улога хотелијера се огледа у едукацији гостију, њиховом адекватном информисању о правима и обавезама током надзора о чему је Институт донео посебне материјале”, појаснили су у Институту.

Странцима (туристима и пословним људима) у кратким посјетама за сада нема смисла нити потребе ограничити кретање унутар Црне Горе нити према даљим дестинацијама:

“Они су у сваком случају обавезни да се јављају телефоном надлежном епидемиологу и пријављивљују здравствено стање (појаву симптома). При евентуалној појави првих симптома респираторне болести, треба да остану у смештају без контаката с другим путницима ( туристима ) колегама и контактирају надлежног епидемиолога уз помоћ особља хотела”, наводе у Институту.

Поступци у случају сумње на заразу новим вирусом корона

Гости и особље хотела треба да носе заштитне маске само ако особа има симптоме респираторне инфекције. У супротном - не. Обавезно је поштовање физичке дистанце, прање руку.

У случају уочавања симптома инфекције вирусом корона код госта хотела:

- посебно одређени запослени треба одмах да ступи у контакт с надлежним епидемиологом како би пријавио сумњиви случај и примио упутства о потребним поступцима,

- ако хотел има љекара, одмах обавјестити и надлежног љекара,

- особи под сумњом савјетовати да обавезно остане у соби са затвореним вратима; доставити јој хируршку маску, папирне марамице и средства за дезинфекцију руку,

- запосленима у хотелу савјетовати да не улазе у собу у којој је особа под сумњом на инфекцију,

- уколико постоји потреба контакта са гостом, требало би одредити само једну особу која ће се бавити тим гостом уз употребу заштитне маске, рукавица и друге опреме те одржавања удаљености од најмање метар од болесника, по могућности - маске, рукавице и слична заштитна опрема (ЛЗО) треба да се одмах након употребе одложе у пластичне вреће и канту за смеће с поклопцем, предвиђену за инфективни отпад. Ова опрема се не смије поново користити. Након бацања заштитне опреме у канту за отпад, запослени треба да оперу руке сапуном и водом.

Хигијена хотелских соба

Институт је дефинисао и низ мјера за чишћење собе у којој је боравила особа за коју се сумња или јој је потврђено присуство вируса корона. Између осталог, ако је могуће, потенцијално контаминирана соба не би требало да се користи најмање током наредна 24 часа (идеално 72 сата) како би се инфективност вируса смањила. Ако грађевинско рјешење дозвољава, собу треба током овог периода провјетравати тако да проток ваздуха не угрожава околне собе.

За дезинфекцију треба одабрати средство које у себи садржи неку од сљедећих активних супстанци: натријум хипоклорит (0,05 – 0,5%), етанол (70 %), глутаралдехид (2 %), изопропанол (50 %), бензалконијум хлорид (0,05 %) и натријум хлорит (0,23 %).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана