Карта Вирџин Галактика за лет у свемир кошта 450 хиљада долара

Танјуг
Foto: Викимедија

ЊУЈОРК - Вирџин Галактик је поново почео продају карата за лет у свемир послиjе много година, нудећи онима који то себи могу да приуште прилику да резервишу мjесто у подорбиталној васионској ракети за 450.000 долара.

То је знатно виша цијена од оне по којој су се карте раније продавале, јавља Си – Ен - Ен.

Компанија је саопштила да је спремна да започне комерцијалне летове 2022. године.

Вирџин Галактик ће понудити три врсте карата - резервацију једног мјеста по цени од 450.000 долара, резервацију више мјеста за породицу и пријатеље и могућност откупа свих шест мјеста на лету за „скромну премију", рекао је извршни директор Мајкл Колглазијер инвеститорима на видео конференцији о пословним резултаима.

Резервација сједишта за "истраживање микрогравитације и професионалну обуку астронаута" коштаће 600.000 долара, додао је он.

Карте ће прво бити понуђене онима који су од раније на листи заинтересованих, или људима који су се, полагањем депозита од 1.000 долара, посљедњих мјесеци придружили такозваној "Заједници љубитеља свемира".

Око 1.000 људи је положило такав депозит, рекла је Алеана Крејн, потпредсједница за комуникације Вирџин Галактика.

Компанија је раније најавила наградну игру у којој ће извлачити добитнике за два мјеста у ракети међу људима који донирају средства непрофитној организацији "Свемир за човјечанство" чија је мисија да подржи „демократизацију космоса". Компанија је открила на јучерашњем видео догађају да је донације уплатило више од 125.000 људи из 190 земаља.

Оснивач Вирџин Галакта, Ричард Брансон, први је у свијету извео успешан лет у орбиту прошлог месеца у властитом свемирском броду.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана