Како су некада изгледали “all inclusive” хотели?

B92
Како су некада изгледали “all inclusive” хотели?

Минибар, доручак у кревету, батлер који је на располагању 24 сата дневно... данашњи хотели сваки “хир” госта претворили су у “уобичајену потребу”.

Некада, није било тако. Не тако давно, бочице шампона (које људи најчешће понесу кући), нису ни постојали. О “паметним” собама да и не говоримо...

Током новогодишњих и божићних празника нема хотела високе категорије који није украшен празничном спољном расвjетом.

Како пише ЦНН, и ту традицију смислили су хотелијери. Хотел Del Coronado, на плажи у Сан Дијегу, ове године прославља 130 година, а први је хотел на свијету који је окитио јелку напољу, електричним свећицама.

Почетком 20. вијека, у масовној употреби биле су свијеће, а електрична божићна расвјета била је права ријеткост. До 1910. године, у сваком хотелу на свијету - колико год је био луксузан - гости су користили заједничка купатила.

Те 1910. у Лондону је отворен Горинг Хотел, који је први у историји хотелијерства гостима понудио “собу с купатилом”.

Горинг и данас сматрају једним од најлуксузнијих хотела на планети, а познат је и по томе што је баш у том хотелу Кејт Мидлтон провела посљедњу ноћ као дјевојка, пред удају за принца Вилијама.

Хотел Бостон Парк Плаза отворен је 1927. и први је хотел на свијету који је у сваку собу увео радио апарат. Крајем двадесетих година прошлог вијека, радио је у САД био изузетно популаран и све више постајао главни извор вијести, забаве и музике. Радио је био оно што су каснијим генерацијама постали телевизија, па интернет.

Њујоршки хотел Њалдорф Асториа познат је по арт деко мотивима, салати и гостима звијездама. У историју хотелијерства, овај хотел са Парк авеније ушао је пошто је почетком тридесетих први увео “рум сервис”.

Први мини-барови у хотелским собама појавили су се у Хонг Конгу, у хотелу “Хилтон”, 1974. године, кад су уведени у свих 840 соба. Хотел је у међувремену, 1995. године, затворен, али мини бар-потез тадашњег менаџмента усвојен је врло брзо широм свијета - па жедни путници сада у сваком пристојном хотелу на свијету могу из малог фрижидера да узму пиће - наравно, веома скупо пиће.

Хотел Адолпхус у Даласу може и буквално да понесе епитет “нај кул” хотела на свијету - пошто је баш тај хотел први који је увео централни клима уређај, педесетих година.

ЦНН примјећује да су гости сигурно били пресрећни, пошто је Тексас познат по љетњим температурама које свакодневно прелазе 30 степени Целзијуса. Сапунчиће и шампончиће за сваког госта први је, седамдесетих година, увео лондонски Four Seasons.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана