Како ће изгледати путовања након вируса корона

ГС
Како ће изгледати путовања након вируса корона

Како се кретање свијетом све више и више ограничава, тешко је замислити како ће изгледати путовање кад се све ово заврши.

Страховита глобална разина пандемије коронавируса чини је посебно погубном, али путничка се индустрија одупријела од прошлих криза, а стручњаци вјерују да ће се поновно десити исто, пише ЦНН.

"Људи се нису промијенили у томе да још увијек желе ићи на нека мјеста, али они ће нужно бити пуно опрезнији у погледу онога што раде", рекао је Адам Блаке, професор економије и шеф истраживања на Одјелу за туризам и угоститељство на Универзитету Боурнемоутх у Великој Британији и додао:

"И требат ће их не само увјеравати да је сигурно путовати, већ ће морати видјети и стварне физичке промјене које ће учинити путовањем сигурнијим".

За сада не знамо када ће и како проћи пандемија. Но, након што се криза јавног здравства побољша, путници ће такођер видјети стрми пад цијена како би их поново покренули, кажу аналитичари.

Осам ствари које ће путници вјеројатно доживјети након што индустрија успије окренути своје моторе у смјеру опоравка.

1. Крстарења ће бити врло јефтина.

Путници којима је угодно крстарење пронаћи ће врло ниске цијене, рекао је Цхристопхер Андерсон, професор пословног факултета у хотелу Цорнелл Университy'с Хотел Сцхоол у Итхаци, Неw Yорк.

Изазов ће бити у привлачењу нових купаца на крстарење, "што ће бити од пресудне важности за опстанак", рекао је он, након глобалних вијести о избијању коронавируса на бродовима, ограничењима путовања и затвореним лукама.

Андерсон је сугерирао да би реконфигурирање неких нових бродова који су још у изградњи с већим кабинетима и мањом густоћом путника могао бити начин за привлачење нових купаца. Смањивање услуге постављања хране за госте и нагињање према ла царте благоваоница може бити још један начин да се увјере путници који су скептични према крстарењима, рекао је он .

2. О чистоћи ће се водити више рачуна

"Сви, било да се ради о крстарењу, смјештајима или хотелима, морат ће промијенити начин на који посматрају и чисте околиш", рекао је Андерсон.

Јан Фреитаг, старији потпредсједник компаније Лодгинг Инсигхтс за компанију за анализу угоститељства СТР, такођер је потцртао санитарне мјере.

Без обзира да ли то значи да средства за чишћење руку требају бити посвуда или редовно дезинфицирати тврде површине, "постојат ће јасно успстављен режим како би се људи освијестили ", рекао је Фреитаг.

3. Цијене хотелских соба ће опасти

Цијене хотела у САД-у пале су за 30% од 21. марта, према Фреитагу, и "цијене ће се дефинитивно спустити прије него што се врате".

Хисторијски, у временима велике неизвјесности, попут 2001. након напада 11. септембра или након завршетка рецесије 2009., било је потребно двоструко дуже да се цијене соба опораве, него што је то учинио да се спусте на најнижу тачку, рекао је Фреитаг.

Не предвиђа колапс нити једног сегмента америчкг хотелијерства, али бит ће поремећаја у смјештајима који ће у многим случајевима бити невидљиви гостима.

4. Путници ће се осјећати сигурније у хотелима него изнајмљеним просторима

Андерсон каже да би спас за хотеле могла бити неугодност путника због алтернативних могућности смјештаја, попут Аирбнб-а и других мјеста за најам, јер се та мјеста морају борити са строгим стандардима чишћења.

5. Потражите ниже авионске карте и празније авионе

Људима ће бити угодније путовати авионом ако су мање пуни, каже Андерсон.

"Ако доиста желимо то преокренути, авиокомпаније морају летјети с празним средњим сједиштима и цијене су драматично ниже од онога што смо имали прошлог љета", рекао је он.

6. Они који путују авионом имат ће већу флексибилност резервације - неко вријеме

Андерсон очекује да ће авиокомпаније - које су продужиле низ мјера како је напредовао коронавирус - и даље бити мање строге с накнадама за отказивање и промјене - неко вријеме.

"Док уђемо у 2021. годину, вратит ћемо се старом начину ", рекао је он.

7. Пословна путовања могу потакнути опоравак авиокомпанија

Иако ће се многим тврткама дословно олакшати вођење састанака, Андерсон очекује да ће жеља за особним договором помоћи потицати опоравак зракопловних компанија.

"Вјерујем да је људима потребна интеракција, а могућа је дуља станка у редовитом пословном промету ако крене зрачним путовањем док људи изгледа врате у посао и створе могућности", рекао је.

8. Етичнији приступ туризму након кризе

Овертуризам, одржива путовања и околиш били су теме о којима се у свијету путовања највише разговарало прије ширења коронавируса.

"На ово се можемо вратити на много одговорнији и етичнији начин када се заврши криза", рекао је Греенберг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана