Југозападна Анталија из пера новинара "Гласа Српске": Анталија рај за туристе и спортисте

Синиша Котараш
Југозападна Анталија из пера новинара "Гласа Српске": Анталија рај за туристе и спортисте

Једна од најпопуларнијих свјетских туристичких дестинација, турска покрајина Анталија, највеће је турско међународно морско одмаралиште. Смјештена је на југозападној медитеранској обали Турске, а главни град Анталија, према попису из 2014. године, имао је 1.203.994 становника

Ривијера Анталије дуга је око 400 километара, а уз истоимени град, изузетно популарна туристичка мјеста су Аланија, Сиде, Белек и Кемер. Према процјенама бољих познавалаца, на том потезу постоји око хиљаду хотела, од малих, са десетак или петнаест соба, па све до оних попут “Кремлин паласа” и хотела “Топкапи”, у Лари, који заједно имају пет хиљада кревета. 

Осим што током љетне сезоне, која траје од априла до новембра, привуче на милионе туриста, Анталија је све више интересантна хиљадама спортских клубова, првенствено фудбалским, који све чешће бирају ову дестинацију за своје зимске припреме. Блага медитеранска клима погодује раду на отвореном, а одлично припремљени терени, од којих је већина под рефлекторима, омогућава и одигравање квалитетних пријатељских утакмица.

А као и свуда у свијету, када је у питању бизнис, и то онај спортски, немогуће је не пронаћи некога ко води поријекло са простора бивше Југославије. Један од таквих је и Кемал Диздаревић, човјек из Новог Пазара, који током зиме много својих послова обавља баш у Анталији.

- Живим у Новом Пазару, родом сам из Црне Горе, а овдје долазим пословно, зими, док трају припреме фудбалских клубова. Мој брат је овдје скоро 30 година, има своју агенцију, преко које многобројни клубови долазе у Анталију на припреме и помажем му да све прође у најбољем реду - каже Диздаревић који је свих 15 дана био на услузи стручном штабу и фудбалерима бањалучког Борца током њиховог боравка у Анталији.

Показало се да је Кемал, осим смисла за организацију припрема, и одличан познавалац цијеле регије па је одвојио нешто времена да за читаоцима “Гласа Српске” бар донекле приближи ово љетовалиште.

- Сам град Анталија сада има близу 2.000.000 становника, и у посљедњих двадесетак година доживио је велику експанзију. Од неких, можда, 350.000 становника стигао је до те импозантне бројке. Што се тиче комплетне регије, доста је рећи да је фреквенција на аеродрому у Анталији око 12.000.000 путника годишње. То су само авионски путници, а ту су и аутобуски и бродски саобраћај – појаснио је Кемал Диздаревић.

Према његовим ријечима, све више хотела у овој регији су затвореног типа у којима гости имају све што пожеле, по принципу “све је урачунато”.

- То су прави мали градови за себе, овдје имате све па гости и буквално немају потребе да излазе ван хотелског комплекса. Сви овакви хотели су комплетно ограђени, имају капије са чуварима и рампом и ту апсолутно нико не може да уђе ако није гост хотела. Нема шансе да се неко ушета “са рукама у џеповима”, мора да се најави или да буде најављен, другачије не може – каже Диздаревић.

Читава ривијера дугачка је око 400 километара, а Кемал каже да у око хиљаду хотела дневно борави и по 10.000 гостију.

- То је заиста огроман број људи које треба свакодневно услужити и пружити им сву могућу пажњу. Два највећа хотела, “Кремлин палас” и “Топкапи”, заједно имају 5.000 кревета и мене је одувијек занимало колико људи ту ради. Као прво, они углавном запошљавају радну снагу из околине и у сезони имају између 1.300 и 1.700 радника. За оне који немају ријешено стамбено питање, ова два хотела, која су власништво исте компаније, имају посебан хотел за свој персонал, удаљен око четири километра, а имају и обезбијеђен превоз до посла и назад. У та два хотела, када је пуна сезона, камионима се довози храна јер треба нахранити 5.000 људи дневно. Један од директора тих објеката каже да се само лубенице потроши дневно око двије тоне. Можете онда да замислите колико се још остале хране послужи. То довољно говори колико је туризам значајан за развој цијеле Турске – истакао је Диздаревић.

Сав тај економски бум попраћен је великим повећањем броја становника.

- Углавном су то Турци који су се доселили из других крајева, али у цијелој области има доста странаца. Махом су то људи који су на овом подручју купили некретнине, јер је овдје клима зими изузетно повољна. Знам за Аланију, град од 300.000 становника, гдје око 20.000 странаца, претежно из Скандинавије, има станове. Углавном су то пензионери који цијелу зиму проведу у Анталији – преноси Диздаревић.

Када је ријеч о спортском туризму, поново је “Кремлин палас” хотел који је први почео да доводи фудбалске клубове током зиме, а онда су њиховим примјером почели да се користе и остали.

- Зима је овдје јако тешка, хотели једва преживљавају тај период и доста их је затворено у том периоду. И онда морају да се боре, свако на свој начин, да преживе. Први је “Кремлин палас” направио свој камп са шест терена. Сви су имали дренажу и рефлекторе, а послије су додали и још четири обична терена. Ту тридесет екипа може да борави истовремено, тренира два пута дневно и да не сметају једна другој. Сада већина ових хотела има своје властите фудбалске терене уз остале пропратне услуге, попут теретане, сауне и слично. Заиста су направили одличан посао са организовањем припрема, а у посљедње вријеме све више се развија и конгресни туризам – каже Диздаревић.

Турска храна је веома укусна, специфична, доста пикантна, али нема свињетине. Међутим, Кемал Диздаревић истиче да ако неко жели и ту врсту хране, може да је добије.

- Логично, Турска је исламска земља, иако је вјера одвојена од државе  овдје свињетина није на менију. Мада, доста хотела је служе уколико то гости захтијевају. А за оне који желе да себи сами нешто припреме, постоје и специјализовани маркети гдје може да се купи свињетина – тврди Диздаревић.

Голф

Осим спортиста екипних спортова који посљедњих петнаестак година користе Анталију као базу за зимске припреме, на овом подручју је све популарнији и голф.

- Посебно се то односи на Белек, најексклузивније љетовалиште у Турској. Ту је највећа концентрација највећих и најљепших хотела. Комплетно љетовалиште је у боровој шуми и има неколико хотела који посједују сопствене голф терене са 18 рупа. Рецимо, хотел “Регнум”, гдје је била смјештена Црвена звезда, заузима површину од чак 100 хектара. Њихови голф терени су у календару свјетске голф лиге и долазе најбољи играчи из цијелог свијета да тренирају и играју прољећни турнир, који је један од најјачих на свијету - испричао је Кемал Диздаревић.

“Титаник”

Фудбалери бањалучког Борца боравили су у Анталији 15 дана и били су смјештени у хотелу “Палас”. Ријеч је о репрезентативном и веома луксузном објекту са 650 соба и 1.300 кревета. Бањалучани су имали на једном мјесту све што им је требало, од фудбалског терена за тренинге, преко теретане и сауне, па све до комплекса базена, отворених са загријаном водом и затворених.

Наравно, боравак у “Титанику” је подразумијевао “алл инцлусиве” услугу тако да су слободно могли да новчанике забораве код куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана