Јесте ли чули за Јабуку, хрватско острво у чијој близини игла компаса "полуди"?

ГС
Foto: википедиа

Око 70 километара западно од Виса налази се Јабука, мали вулканско осттрво које представља вјечити изазов за љубитеље пустоловина. Готово је невидљив на географској мапи и слови за најдаљи хрватско острво.

Јабука је стрма, 96 метара висока клисура пирамидалног облика. Острво, познато још и као Црна пирамида, је ненасељен јер његове стрмине не допуштају изградњу било какве настамбе, а море у околини је дубоко и више од 260 метара због чега је готово немогуће усидрити брод поред острва.

Поред тога, стијене немају природних избочина за које се могу везати бродице. Мало острво је на удару свих вјетрова, па и најслабији подижу велике валове - због чега вам је за пристајање поред острва потребно много знања и среће.

У црним вулканским стијенама налази се магнетит, због чега ће магнетна игла компаса у потпуности "полудјети" ако се бродом приближите отоку, тако да ће вам ова навигацијска справа поред Јабуке постати потпуно бескорисна.

На интернету је могуће пронаћи неколицину снимака вјештих једриличара који су успјели пристати на острво и попети се на његов врх, одакле су апаратом забиљежили фантастичан поглед на бескрајно плаветнило.

Околно море богато је рибом и шкампама, због чега ово подручје најчешће посјећују рибари. Осим тога, због сурове климе на острву опстају само двије ендемичне врсте: црна гуштерица и зечина. До краја прошлог стољећа овдје је растао и ријетки ендемски каранфил, који је нажалост истријебљен.

Острво је од 1958. године заштићен као споменик природе, а послије Другог свјетског рата користила га је југославенска војска током вјежби гађања из авиона. Велики бродови врло ријетко пролазе поред Јабуке јер је она ван већине пловних рута, па је зато најчешће посјећују они којима је она сврха путовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана