Јерменски Стоунхенџ - камење чије тајне до данас нико није открио

G.S.
Foto: Printscreen/yt

Карахунџ је древно мјесто за које се вјерује да је од Стоунхенџа старије најмање 3.500, а од египатских пирамида најмање 3.000 година.

Овај древни комплекс заузима област од преко 7 хектара и пружа посјетиоцима увид у бројне необичне цртеже које су стварале древне цивилизације које су насељавале тај регион прије неколико хиљада година.

Многи посетиоци овог древног налазишта се слажу да оно у великој мјери личи на Стоунхенџ.

Главна сличност је у чудним кружним шаблонима камења, али у томе да археолози немају ни најмању идеју чему ово камење служи.

Постоје бројне теорије о томе чему је ово древно налазиште било намијењено, а најприхваћенија је она по којој оно било астрономски или церемонијални комплекс. Ипак, истраживачи ништа не могу да кажу са сигурношћу усљед недостатка историјских записа.

Јерменски Стоунхенџ, који је старији и од енглеског, састоји се из неколико грубо исклесаних каменова поређаних у два преклапајућа круга.

Многи од њих у себи имају рупе, а истраживачи су уочили сличности са мегалитским стијенама у древном Египту.

Једна ствар која упада у очи јесте име Карахунџ које потиче од двије јерменске ријечи: кар (камен) и хунџ (звук), што у слободном преводу може да значи "Камење које говори". То можда има везе са чињеницом да ово камење "звижди" када дува вјетар због рупа које су избушене под разним угловима.

Најдетаљније истраживање овог локалитета спровели су Парис Херуни и Елма Парсамијан из Бјуракан опсерваторије. Херуни је закључио да је ово древно налазиште "храм са великом и развијеном опсерваторијом, али и универзитет".

Херуни је предложио бројне занимљиве хипотезе и изјавио да неко камење из Карахунџа личи на највећу звијезду сазвијежђа Цигнус-Денеб.

Неки су чак упоредили сличности између Карахунџа и налазишта Гобекли Тепе у модерној Турској. Научник Вахрадијан указује на то да Гобекли Тепе и Карахунџ приказују мапу ноћног неба и сазвијежђа Цигнус.

Као да ови детаљи о древној опсерваторији нису довољно мистериозни, има још детаља који су прилично занимљиви. Поред тога што у Карахунџу има мноштво камења, на њима се налазе занимљиви урезани цртежи.

Нека од човјеколиких бића представљених на камењу имају издужене главе и дугуљасте очи, а такође у рукама држе нешто што личи на артефакт са точковима, преноси Национална Географија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана