Јахорина незаобилазна дестинација на мапи туриста из цијелога свијета: Краљица и на сунцу и у мећави ФОТО

Милијана Латиновић
Јахорина незаобилазна дестинација на мапи туриста из цијелога свијета: Краљица и на сунцу и у мећави ФОТО

Обучена у сњежно рухо, оивичена витим јелама и боровима, на сунцу блистава, пред ударима вјетра поносна и пркосна, олимпијска планина Јахорина љубитеље зимских спортова из свих крајева свијета оставља без даха. И баш онако како чувени стихови кажу “Колика је Јахорина планина, сив је соко прелетјети не може”.

Сва та љепота и бескрајно пространство ски-стаза, шумског платоа, ливада, стаза за бициклизам, шетњу, и зими и љети посјетиоцима пружају задовољство и разлог више да се врате на Јахорину и пуним плућима дишу под овим небеским сводом.

Олимпијски центар

Ова планина у сарајевској регији јединствена је по природном потенцијалу, којим се не може похвалити много планинских центара. Одликује је савршен спој нетакнуте природе, најбољег скијања и адреналинских атракција које се могу видјети само у великим забавним парковима попут Дизниленда.

Директор Олимпијског центра “Јахорина” Дејан Љевнаић истиче за “Глас Српске” да је велика предност Јахорине близина Сарајева и међународног аеродрома, који се налази на свега тридесетак минута вожње.

- Оно што увијек издвајам када је Јахорина у питању јесте срдачност и домаћински приступ који људи овдје имају, то заиста нисам нигдје доживио. Највећа предност Јахорине су управо људи и њихова спремност да у сваком моменту и ситуацији помогну и изађу у сусрет - истакао је први човјек Олимпијског центра.

Иако је годину иза нас обиљежила пандемија вируса корона, која и даље ремети све сегменте нашег живота, запослени на Јахорини, од управе Олимпијског центра до људи који уређују стазе, вриједно су радили и дали све од себе да љубитељима зимских спортова пруже оно најбоље. Зимска сезона на Јахорини почела је 29. децембра прошле године и већ броји 62 дана скијања, а у континуитету организују и ноћно скијање сваког дана од 18 до 21 час.

- Овог викенда попуст од 20 одсто важи на ски-карте које се купе и искористе до 31. јануара. Од почетка сезоне на Јахорини скијало је готово 102.000 скијаша, што је у односу на лани мање за пет одсто, али се захваљујући доброј организацији скијања и припреми ски-стаза, које су сада перфектно уређене, повећао број вожњи за четири одсто - рекао је Љевнаић. Нагласио је да је укупан промет Олимпијског центра “Јахорина” повећан за 25 одсто у односу на исти период претходне године, те да су већ премашили резултате из јануара 2020. године.

- Највише сам поносан на чињеницу да смо задржали свих 2.000 радних мјеста у ситуацији када много људи остаје без посла - истакао је Љевнаић.

На стазама је 120 центиметара утабаног снијега, а и у наредним данима на планини очекују нове сњежне падавине.

- Скијалиште ради пуним капацитетом и скијашима су на располагању све ски-стазе, дакле свих 46 километара добро припремљених стаза. Надамо се да ће се добар тренд наставити, али свакако апелујемо на све који су већ на Јахорини или планирају долазак да се строго придржавају свих мјера које је прописала Влада РС, те додатних мјера које, као ски-центар, препоручујемо - нагласио је Љевнаић.

Све што је до сада урађено на планини је само вјетар у леђа новим пројектима које планира тим са Љевнаићем на челу. За нове пројекте, рекао је први човјек Олимпијског центра, обезбијеђено је 50 милиона евра.

- План је да прво изградимо гондолу Пале - Јахорина и да нове инвеститоре пребацимо на Пале, а да врх Јахорине заштитимо. То је моја визија. Та гондола би могла да се заврши у наредних годину дана. Планирамо још два шестосједа, уз њих правимо нове стазе, које ће бити осњежене и један пројекат који је важан за Јахорину, нешто слично Конацима на Копаонику. Ријеч је о хали у којој ће бити терени за припреме спортиста, гдје ће бити најмодернија теретана у овом дијелу Европе, дјечја играоница, фитнес и спа центар, испод два нивоа паркинга, трг са локалима који ће бити наткривени, изнад 47 апартмана и на крају двије велике куле - у једној маркет и казино у другој велика дискотека - открио је Љевнаић.

Уз то, у плану је да шестосјед Пољице буде замијењен модерном гондолом, да на мјесто лифта Рајска долина изграде сидро и да додатно осњеже још седам километара стаза.

- У плану је и изградња авантура парка и обогаћење љетних адреналинских садржаја изградњом атракција Наутикџет и Батерфлај - рекао је Љевнаић.

Богата традиција

Јахорина није само модерни ски-центар. То је планина са богатом традицијом. Наиме, 1984. године у Сарајеву су одржане Зимске олимпијске игре, а Јахорина је била домаћин такмичења у алпском скијању за жене и то у дисциплинама спуст, слалом и велеслалом.

- Стазе на којима је одржано олимпијско такмичење су обновљене и сада дочекују све заљубљенике у нашу планину. Олимпијски центар “Јахорина” је тренутно један од најмодернијих ски-центара на Балкану, који је задржао и свој олимпијски дух и традиционалну ноту - казао је Љевнаић.

Олимпијски кругови који дочекују посјетиоце на самом улазу на планину свједоче о Олимпијади због које је Јахорина тада била центар свијета. То мјесто је и једна од омиљених локација за фотографисање, а осим тога, подсјетник на Олимпијаду су и олимпијска постоља и олимпијски пламен, који својим постојањем подсјећају на историјски важну годину.

Љубав која живидеценијама

О златном времену када је Јахорина први пут постала центар свијета понајбоље свједоче они који су и тада, као и данас, највише били поносни што је Јахорина баш њихова колијевка. Један од њих је савјетник за ски-такмичења и спортске манифестације Срђан Стевановић, који је у центру запослен од марта 1984. године.

- Заљубљеник сам у Јахорину јер сам са ове планине убрао најљепши цвијет, своју супругу Слађану, с којом имам двије кћерке, али и троје унучади. Пупчаном врпцом сам везан за Јахорину јер је моја Слађана баш овдје рођена - поносно прича Стевановић.

Још као дјечак слушао је приче о Јахорини. Његова кућа смјештена је на Палама, на мјесту гдје је некада ускотрачна пруга пролазила до Ужица и одакле је посматрао и старе и младе како са жељезничке станице Коран, са скијама на раменима, пјешке иду на планину. Њихова озарена лица, црвена од вјетра и хладноће, али насмијана, када се враћају са планине, свједочила су о дивно проведеним тренуцима на планини. Присјетивши се времена када су очи цијелог свијета биле упрте у ову малу земљу на брдовитом Балкану, Стевановић каже да су сви жељели да дају свој допринос да се што боље припреми Јахорина за Олимпијаду.

- Гланцали смо улице и прозоре, ма све, само да се покажемо као добри домаћини. Било је мало природног снијега, покушавали смо да правимо вјештачки. Војска и грађани су у шаторским крилима носили снијег на стазу, а војска је табала чизмама да направи добру подлогу за скијање. На дан отварања Олимпијских игара на Кошеву у Сарајеву десила се чаролија. Олимпијски пламен је упаљен и у тренутку када Хуан Антонио Самаран проглашава игре отвореним, пахуљице почињу стидљиво да падају. До јутра је нападало толико снијега да је војска поново ујутро морала да склања снијег са већ уређене и добро утабане стазе - с поносом се присјетио Стевановић. Међу безброј лијепих успомена из тог периода издвојио је то што је и његова Слађана носила олимпијску бакљу. Присјетио се и како је његова раја из Сарајева, уз мезу и пиће, навијала за скијаша из Словеније.

- Када смо гледали ски-скокове на Игману и када се појавио Примож Улага, ми сарајевски мангупи из све гласа навијали смо “Напријед Ђулага” - са осмијехом додаје Стевановић.

Рекао је да је тај олимпијски дух задржан и до данас, те да Јахорина није стала након славне 1984. године.

- Захваљујући садашњем руководству и безрезервној подршци Владе РС у Јахорину се озбиљно улаже и посљедње три године планина је процвјетала - рекао је Стевановић. Из угла некога ко је одрастао уз олимпијску љепотицу истиче да би требало наћи могућност да сви школарци у Српској бар неколико дана годишње проводе на Јахорини и да у оквиру тог излета прођу школу скијања и данас-сутра они буду свјетски скијаши за које ће се навијати на неким наредним Олимпијским играма.

Безбједност прије свега

Уживање на планини је потпуно само ако је безбједно и љети и зими. Иако они који долазе прижељкују плаво небо и осунчане стазе, временски услови често нису такви. Мећава на планини је уобичајена појава, у шта се увјерила и екипа “Гласа Српске” током боравка на Јахорини.

Да све буде под контролом и да се сви који дођу живи и здрави врате својој кући, на планини се брине Горска служба спасавања.

Шеф ски-стаза, који је и шеф Горске службе спасавања, Миро Калем је рекао да Олимпијски центар има 46 километара ски-стаза које су прошлог љета добро припремљене, тако да се на минималној количини снијега може скијати.

- Око 300.000 квадрата покривено је ски-стазама које су ове сезоне фантастично уређене. Имамо довољно снијега и стазе су изузетно безбједне, обиљежене прописном вертикалном сигнализацијом, тако да се на сваких 35 метара налази ски-знак, мотке које обиљежавају тежину стазе, а ту су и наши редари и спасиоци који воде рачуна о безбједности скијаша - казао је Калем. Говорећи о безбједности, истакао је да је било ситуација да се посјетиоци изгубе у магли на планини, али су све веома брзо успијевали да пронађу и ријеше на најбезбједнији начин.

Додао је да памти да су 2008. године због техничког квара на жичари морали да евакуишу 120 скијаша, на температури од минус 12 степени.

- Временски услови су били лоши и тада нисмо имали велико искуство, али смо уз добру сарадњу скијаша успјели све брзо да ријешимо. Та хаотична ситуација претворена је у лијепе тренутке. Неке дјевојке су нам говориле да би жељеле више пута да их спасимо - са осмијехом је додао Калем.

Јахорински чај

Сви они који су икада ногом крочили на олимпијску љепотицу и уживали у њеним природним љепотама и удобном смјештају који нуде хотели “Бистрица”, “Вучко”, “Термаг”, “Лавина” или “Рајска долина”, рекли би да је авантуру на овој туристичкој дестинацији најбоље завршити укусним јахоринским чајем. Они који су осјетили мирис и укус овог топлог напитка знају да грије и душу и промрзле прсте након скијања, а тајна лежи у љековитим травама које се беру по обронцима Јахорине.

Пита за сва непца

Дејан Љевнаић је испричао да од ове сезоне у Олимпијском бару на Јахорини имају 70 нових јела, те да гости радознало пробају свако од њих.

- Наш мени одликује спој модерног и традиционалног. Када причамо о гастро понуди нашег поднебља, неизоставна је пура са кајмаком, проја, подварак са говедином или сланином. Домаћа пита коју наши кувари спремају у Олимпијском бару је нешто што се дефинитивно не може наћи свугдје, нешто што су нам спремале маме и баке и што је прва асоцијација на дјетињство - поносно је испричао Љевнаић. Додао је да у понуди имају и јела која нису карактеристична за планину, а то су пасте, рижота, туна стек, лосос, те посна јела са медитеранским призвуком.

- Бар се налази поред великог језера, ради и у љетном периоду и опредијелили смо се за разноврстан мени који испуњава захтјеве свих гостију. Преостаје ми само још да позовем све да нас посјете и пробају гастро специјалитете јер све има љепши укус на 1.849 метара надморске висине - поручио је Љевнаић.

Школе скијања

Они који желе, а још нису стали на скије на Јахорини имају могућност да уз врхунске инструкторе науче скијати. Један од њих је инструктор Ски школе “Пеги” Марко Тадић, којег смо на планини затекли како основе скијања учи трогодишњег Димитрија из Бањалуке.

- Препорука за све клинце је да дођу на олимпијску планину, науче скијање и уживају у зимским радостима. Оптималан почетак за дјецу је до четири године да науче основе и заволе скијање, а за неко мало озбиљније скијање треба година, двије више - рекао је Тадић, нагласивши да је кацига кључна, прслуци, те безбједност на стазама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана