Изгледају као рај, а крију ајкуле, цунами, нуклеарни отпад: 10 најопаснијих плажа на свијету

ГС
Foto: Илустрација

Ако се икад нађете на овим плажама, заборавите на морске активности, јер - многи су једва преживјели.

Након што је пливање у океану популаризирано у викторијанској Британији као здравствена активност, плаже су постале мјеста на којима су људи уживали и бавили се физичком активношћу - пливањем. Данас се плаже редовно приказују на сликама са разгледница као идилична мјеста са кокосовим палмама, бијелим пијеском, лијепим дјевојкама у бикинијима, људима који уживају у ваздуху и сурферима који јашу савршене таласе, а не опасна мјеста која треба избјегавати.

Милиони људи широм свијета уживају на плажама за вријеме својих годишњих одмора, укључујући сурфовање, пливање, риболов, сунчање, скупљање шкољки, трчање, шетње паса, читање, играње у пијеску и друге активности. Ипак, плаже имају и другу страну - ону која може бити и највећа ноћна мора коју никада не би требало поново да сањате.

Представљамо вам 10 најопаснијих плажа на свијету:

1.Друга плажа - Порт Сент Џонс, Јужна Африка

У питању је иначе пријатна дестинација за одмор на величанственој обали Транскеи у Јужној Африци. Породице овде летују већ деценијама.

Уз осам смртоносних напада ајкула у пет година на сурфере и пливаче, Друга плажа би могла да буде најопаснија плажа на свијету због ајкула.

Врста за коју се тврди да је одговорна за смртоносне инциденте на овој плажи је замбези ајкула, која може да порасте до 2,5 метара, а има репутацију агресивног понашања. Познато је да загризу готово све што нађу у води, слично као и тиграсте ајкуле.

2. Њу Смирна Бич, Флорида, САД

Ова плажа је исто на врху листе опасних плажа којима харају ајкуле. Њу Смирна је популарна под државном управом са много паркинга. Постоји велики број сурфера и пливача у океану током цијеле године, са просјечно девет угриза ајкула годишње.

Сваке године у одређено вријеме јато риба плива према сјеверу, дуж обале Флориде, а у тој годишњој миграцији, која укључује милионе животиња, слиједи их мноштво грабљивица, међу којима су морске птице и ајкуле. На срећу, већина ајкула који прате јата риба у Њу Смирни имају 2 метра или мање, са већином угриза који нису смртоносни.

3. Боа Виажем, Рецифе, Пернамбуко, Бразил

Високо на листи опасних плажа због активности морских паса је Боа Виажем у Рецифеу, у тропској држави Пернамбуко на сјевероистоку Бразила. Боа Виажем је врло популарна плажа у центру Рецифеа, града од два милиона људи.

Многи становници прихватају културу плаже и учествују у многим активностима на плажи током цијеле године, попут сурфовања и пливања. У последњих 20 година на овој плажи забиљежено је преко 50 напада морских паса, од којих су многи били смртни. Као резултат тога, Боа Виажем је заправо забранио сурфовање и пливање у дубини већој од једног метра од 1999. године. Спасиоци на плажи пролазе посебну обуку за санирање рана од морских паса. Упркос годинама расправе међу стручњацима како смањити ране од ајкула у Боа Виажему, не постоји јасан план осим да се људи држе подаље од дубина.

4. Пјешчана плажа, Хаваји, САД

Пјешчана плажа мјештанима је позната као Плажа сломљеног врата, због снажних таласа који пробијају обалу и великог броја рана које су таласи нанијели посјетиоцима и мјештанима.

Краткотрајни таласи који се разбијају у шупље, снажне цијеви на стрмој, пјешчаној плажи узроковали су многе проблеме мјештанима. Снажни таласи бацају сурфере на плитак пјешчани спруд у незгодним положајима, чак и искусне сурфере, што резултује многим повредама.

Већина повреда укључују само модрице или огреботине, али неки инциденти су врло озбиљни, попут ломљења врата, костију карлице и повреда кичмене мождине. Пјешчана плажа има неке од најбоље обучених и најискуснијих спасилаца у граду и округу Хонолулу округа, јер често су позвани да користе своју обуку спасавања и вјештине пружања прве помоћи у хитним ситуацијама у стварном животу

5. Плажа Макуа, Хаена, Кауаи, Хаваји (САД)

Позната је и као "Плажа тунела". На овој плажи је 13-годишња Бетани Хамилтон веслала на својој дасци за сурфовање како би ухватила неколико таласа са пријатељима крајем октобра 2013. године. Након једног таласа, напала ју је велика ајкула, дужине од 4 метра, подигла је из дубине и одгризла јој лево раме. Ово није био први шокантан сусрет са ајкулом на овој плажи, која је годинама била позната по нападима великих ајкула. Међутим, био је далеко најпознатији.

Напад и праћење међународних медија учинили су Хамилтон међународном славном особом, а прозвана је "Дјевојком са ајкулом". Брза реакција њених пријатеља, да јој зауставе крварење и губитак крви, као и љекара у оближњој болници од стране способног медицинског особља, спасило је њен живот тог јутра. Хамилтон је постала врхунска професионална сурферка, супруга и мајка која је написала књигу о овом страшном догађају који је могао да прође трагично.

6. Есперанс, Западна Аустралија

По свему судећи, градић Есперанс на југозападу западне Аустралије идилично је мјесто за живот, рад и подизање породице. У Индијском океану налазе се прекрасне плаже с бијелим пијеском и савршени таласи за сурфовање. Готово свако има посао или хоби везан уз море. Са три смртоносна напада ајкула за само три године на сурфере и рониоце, ријетке су оне породице које желе да живе уз овај део океана. Због сва три напада која се приписују великим ајкулама, многи људи у заједници позивају на стратегију посебних мјера заштите, од мрежа за морске псе, бубњева са сензорима покрета до директног одстрела проблематичних ајкула.

7. Окума, Фукушима, Јапан

Прије 2011. године, плажа испред нуклеарне електране у Окуми била је популарно подручје за сурфовање које су посјећивали сурфери, рибари и други љубитељи плаже. Прије 11 година 11. марта, подручје је погодио снажан земљотрес на мору јачине 9,0 ступњева по Рихтеровој скали, што је највећи земљотрес икад забележен у овој земљи. Огроман земљотрес Тохокуа изазвао је низ таласа цунамија, који јурнули у унутрашњост преко широког подручја регије, што је узроковало велику штету. На путу цунамија била је и нуклеарна електрана која се налази одмах иза плаже

Један од масивних таласа, од преко 15 метара, пробио је заштитни бетонски зид око реактора и поплавио дизел генераторе који су им снабдијевали расхладном водом. То је изазвало дјеломично топљење језгара реактора и испуштање радиоактивности у атмосферу. Десет година након земљотреса и нуклеарне катастрофе, цијело подручје око реактора још је увијек "искључена зона". У то подручје забрањен је приступ сурферима, рибарима и други посјетиоцима плаже, јер се радиоактивна вода из реактора полако испушта у Тихи охеан. Подручје ће бити забрањено вјероватно деценијама.

8. Империјал Бич, Калифорнија, САД

Империјал Бич је иначе пријатан градић на плажи јужно од Сан Дијега у Калифорнији, отприлике 10 километара сјеверно од међународне границе са Мексиком. Дуго популарна међу сурферима због честих и снажних таласа, Империјал Бич такође угошћује многе рибаре и друге љубитеље плаже који уживају у Тихом океану као становници или посјетиоци.

Оно што је град и његову обалу учинило злогласним посљедњих деценија није смјештено у самом граду, нити чак и у Сједињеним Државама. Непосредно изнад границе у Мексику постоји велико постројење за прочишћавање отпадних вода које обрађује сву отпадну воду из града Тијуане, урбане метрополе од преко два милиона људи, у којој је дошло до огромног пораста становништва од 1950-их . Постројење је, према свим процјенама, далеко изнад капацитета за које је пројектовано, а колосалне количине сирове канализације и индустријских загађивача редовно се испуштају у Тихи океан. То је око 140 милиона литара отровног отпада дневно који се слива, преко међународне границе, у Империјал Бич, прво насељено подручје сјеверно од границе.

Градске власти редовно упозоравају да се не улази у океан. Међутим, не могу учинити ништа како би контролисали или елиминисали испуштање штетних ствари који утиче на њихове плаже, будући да се догађа у другој земљи. Како би се ублажио дио очигледне опасности по људско здравље, без обзира на извор, додијељена су средства, а предузимају се кораци за преусмјеравање и прочишћавање неких од мексичких отпадних вода у САД-у.

9. Троис Басинс, острво Реинион, француска територија

Прелијепо француско острво Реинион у Индијском океану доживјело је пораст активности ајкула од 2011. године. Отад се догодило 19 инцидената са ајкулама, у којима је умрло седморо људи. Инциденти су уништили виталну туристичку грану острва. Многи сурфери су од тада напустили острво, преселивши се у копнену Француску или Аустралију, јер је сурфовање било где на Реиниону постало преопасно. Представљено је неколико хипотеза узрока и посљедица за велики пораст напада морских паса на Реиниону, од којих се већина догодила на западној обали острва и приписује се порасту броја агресивних ајкула. Прије 2011. године, на западној обали било је мало, ако их је уопште било, инцидената са ајкулама.

Ниједна хипотеза узрока и посљедице која објашњава пораст броја ајкула и активности од 2011. године, као што је зона забрањеног уноса успостављена на западној обали, није доказана до било каквог нивоа научне сигурности.

Локалне власти испробале су неколико рјешења за ублажавање проблема са ајкулама, преко одстрела до мрежа за ајкуле до забране сурфања било гдје на острву, такође са ограниченом ефикасношћу. Сурфовање и пливање у океану на Реиниону и даље су високо ризични.

10. Нанван, Кентинг, округ Пингтунг, Тајван

Нанван је туристички градић смештен у подручју Кентинга на југу Тајвана. Уз бројне хотеле и ресторане у околини, изузетно је популаран међу људима са цијелог острва. У Нанвану постоји врло лијепа пешчана плажа са свим врстама садржаја на плажи доступним за продају или изнајмљивање - сунцобрани, вожње парасејлингом, храна, пиће, џет ски, масажа, играчке за плажу за дјецу, даске за сурфовање.

У овом туристичког градићу често је велика гужва, а један од опасних чиниоца на Нанван плажи је потпуно нерегулисана употреба џет скија, јер се редовно тркају горе-доле директно на мору у непосредној близини купача.

Осим тога, већина посјетилаца плаже у Нанвану има врло мало, ако уопште има "осјећај за океан", искуство таласа или способност пливања, што доводи до многих несрећних утапања - чак и у мирном мору без таласа или других опасности од океана. Још један опасан чинилац јесте да је Нанван добро позициониран за примање океанских таласа од сезонских тајфуна, што ствара добре услове за сурфовање, али је и врло опасно за многе посјетиоце на плажи, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана