Из гондоле поглед на љепоте Златибора

Агенције
Из гондоле поглед на љепоте Златибора

ЧАЈЕТИНА - У пуном су јеку завршни радови на “голд” гондоли “Златибор”, која ће повезати центар Златибора са ски-центром Торник. Као најдужа панорамска гондола на свијету, дужине девет километара, представљаће праву туристичку атракцију.

Њен капацитет биће 600 путника по сату, који ће се возити у 55 модерно опремљених кабина, а планирано је и проширење на 90, када ће у вожњи дугој 25 минута кроз прелијепе планинске предјеле моћи да ужива 1000 путника на сат.

- У питању су најсавременије кабине, које су прошле све неопходне тестове безбедности. Њихов капацитет је десет путника, биће доступне и особама са инвалидитетом, а у кабинама се налази простор за одлагање скија, сноубордова или бицикла - изјавио је радник предузећа “Голд гондола Златибор” Владимир Јосиповић.

Додао је да вожња неће бити привилегија само оних са дубљим џепом.

- Цена карте биће доступна свим грађанима. Имаћемо и разне погодности, породичне и групне карте. “Голд” гондола прављена је тако да буде доступна свим туристима који дођу на Златибор - каже Јосиповић.

Директорка предузећа “Голд гондола Златибор” Бојана Божанић истиче да се завршни радови спроводе планираном динамиком, а повољни временски услови извођачима иду наруку.

- Најкомплекснији део свакако је међустаница на Рибничком језеру, ту се тренутно припремају услови за монтажу станице. У наредне две недеље монтира се и главна ужетњача, што ствара предуслове за развлачење сајле за првих 4,5 километара, а онда ћемо наставити и од Рибничког језера до Торника. Изузетно тежак посао представљало је и постављање стубова на Торнику због великог нагиба, али и то смо завршили - рекла је  Божанић.

До краја године бити завршено развлачење сајле, а први путници ће се најдужом гондолом провозати на прољеће.

- Очекујемо да ће овај пројекат на нашу планину привући велики број туриста и винути Златибор у још веће висине. Наш циљ и даље остаје милион туриста годишње - изјавила је Бојана Божанић.

Међутим, Златиборци не мирују, па је након завршетка и пуштања у рад “голд” гондоле, за коју је издвојено 13 милиона евра, у плану и изградња још једне панорамске гондоле од Торника до Чиготе.

 

Максимална безбједност

Владимир Јосиповић је изјавио да се о безбједности максимално водило рачуна, па је тако могућност да “голд” гондола стане у току вожње сведена на минимум.

- Напајање гондоле електричном енергијом врши се са две међусобно независне станице, а постоји и резервни агрегат који се у случају нестанка струје на прве две активира и путнике безбедно враћа на почетну станицу. Како баш ни најмању ситницу не препуштамо случају, биће ангажована и Горска служба спасавања, која ће додатно водити рачуна о безбедности путника - рекао је Јосиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана