Италијански градић који одушевљава све љубитеље видео игрица

гс
Foto: википедиа

Кад вас пут нанесе у Тоскану, готово школски, сигурно ћете прво посјетити фамозну Фиренцу.

Наравно, након ње добре су шансе да ћете разгледати и Сиену. Ми бисмо свакако препоручили посјету још једном маленом слатком граду чије је име Монтериђони.

Овај градић од непуних 10.000 душа смјестио се у близини Сиене, а да није безначајан и небитан, говори и чињеница да га је чак и велики пјесник Данте Алигијери уврстио у своју Божанствену комедију. Ради се о средњовјековном граду опасаном зидинама смјештеном на природном брежуљку, којег су у 13. вијеку саградили становници Сиене.

Наравно, није саграђен из неких "хуманих" побуда, већ да би служио као обрамбена линија у рату против Фиренце. Град је ускоро заиста то и постао, те је служио као важна обрамбена фортификација. Све до 16. вијека град је одољевао нападима, да би га 1554. године, као знак помирења с породицом Медичи, власти Сиене једноставно предале. Према доступним записима, ово је схваћено као велика издаја.

Градске зидине протежу се укупно на 570 метара, а садрже чак 14 торњева. Двоје главних врата су Порта Флоренце и Порта Рома, назване тако према градовима којима су окренута. Главним градским тргом, доминира романичка црква, док је добар дио осталих зграда ренесансне градње.

 

Такође, ако међу читатељима постоје и љубитељи видео игрица, рецимо како је Монтериђони одиграо и важну улогу у два наставка серијала "Assasins's Creed". У сваком случају, када други пут путујете Тосканом, поклоните мало времена и овом сасвим згодном градићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана