Испод цркве у Хрватској откривено велико благо: Вриједни предмети били сакривени у гробовима

ГС
Испод цркве у Хрватској откривено велико благо: Вриједни предмети били сакривени у гробовима

Прстење, крунице, барокне копче и дијелови одјеће стари и до 600 година откривени су гробовима током истраживања која прате обнову цркве у Стењевцу.

Радови у склопу обнове Цркве Узнесења Блажене дјевице Марије у Загребу открили су право благо. Црква је оштећена у снажном земљотресу у марту 2020. године, а током радова откривен је прави историјски бисер - од прстена до круница и дијелова одјеће из 17. и 18. вијека.

- Цијела црква налази се на подручју старохрватског гробља, цијели локалитет није довољно истражен и не зна се довољно - рекао је главни пројектант Хрвоје Зидар и додао да зато у причу долазе археолози и истражују шта се налази у подножју.

Кости датирају и из 14. вијека. Покоп је био у дрвеним ковчезима јер су поред костију пронађени ексери. Неколико гробова које су пронашли имали су грубо обрађену камену плочу без украса и натписа.

- Кад смо истражили један од њих, пронашли смо налаз из 14. вијека. Пронашли смо два костура од два гроба. Испод другог камена налази се костурница пуна дугих костију, неколико лобања - објаснила је виша кустоскиња Археолошког музеја и вођа истраживања Маја Бунчић.

Бунчић каже да нису пронашли само кости.

- Ту су и светачке медаље, крстићи, али и накит, прстен, трагови одјеће и копчице којима је одјећа била закопчана - открива она.

Предмети су тренутно у Археолошком музеју у Загребу гдје ће и остати. У плану је изложба с резултатима истраживања. Црква има значајну вриједност, ту су записи стари 1.000 година и на њу се мора пазити као на културно добро.

Није ово први пут да је у загребачком Стењевцу откривено богато археолошко налазиште, наиме, како је објаснила Бунчић, да је ово богато налазиште, сазнало се у 18. вијеку.

- Тада је пронађен први налаз из римског раздобља, 3. вијек, римског цара Деција - каже Бунчић.

Црква је страдала и у земљотресу у 19. вијеку, а у последњем, у марту 2020. године је значајно оштећена. Ипак, пројектант тврди како је, с обзиром на то колико је могла да страда, још добро и прошла.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана