Исланд - Земља ватре и леда не престаје да фасцинира

Вања Жарковић
Исланд - Земља ватре и леда не престаје да фасцинира

Земља у којој нема војске, криминала, ни комараца, али зато обилује вулканима, термалним изворима, глечерима и величанственим водопадима не престаје да фасцинира посјетиоце.

Фантастична дестинација за љубитеље природних феномена, Исланд је мјесто гдје се сударају сјеверноамеричке и евроазијске тектонске плоче. Добродошли су сви путници са потврдом о вакцинацији против вируса корона. Исланд је мјесто геолошких чуда и поприште вјечне борбе између леда и ватре, а посебно је занимљиво то што на овом острву, иако је прекривено зеленилом, нема шума. Налази се на врху љествице кад се говори о квалитету живота, безбједности (полиција не носи пиштоље), здравственој заштити, образовању, еколошкој освијешћености и писмености. Стопа писмености је 99 одсто, а имају стару изреку која каже “Боље бити босоног него без књиге”. Занимљиво је да сваки десети Исланђанин објави једну књигу.

Неки од најљепших водопада на свијету налазе се на Исланду, а ледене глечерске пећине представљају риједак природни феномен. Формиране су од леда из глечера који су стари неколико вијекова, пропуштају спектар свјетлости, па дјелује као да је лед обојен плавим нијансама. Исланд је и дом чудесне поларне свјетлости, ауроре бореалис.

Захваљујући Атлантском океану који окружује Исланд, читава држава је идеална за посматрање више од 20 врста китова. Сусрет с китовима у њиховом природном станишту незабораван су доживљај, али многе туре укључују и посјету морским литицама, гдје прекрасне исландске њорке праве гнијезда.

 

Рејкјавик

Главни град Исланда је Рејкјавик који има око 123.000 становника и слови за најбезбједнији град на свијету. Градом доминира Халгримурова црква, која се види са мора и са земље, а налази се на врху брда. У центру Рејкјавика нема небодера, ни стамбених зграда са више од два спрата. Свака кућа има јужно двориште украшено зеленилом и цвијећем. Због вјетрова који непрестано дувају, све зграде на Исланду имају необичне прозоре са великим окнима, а у њима су прозорчићи и једино се они отварају.

 

Плава лагуна

Плава лагуна је термални базен, највећи и најпознатији на Исланду. Исланђани долазе да се окупају у његовим љековитим водама, а вјерује се да има магична дејства. Температура воде константно је +39 Целзијуса! Доказано је да лијечи кожне и реуматске болести, а вјерује се да та млијечно-плава вода и подмлађује.

 

“Вулканске ријеке”

Ерупције вулкана, којима је Исланд богат, доводе до тога да лава, избачена из вулканског гротла, тече у ријекама и потпуно мијења изглед свега чега се дотакне и гдје прође. Када опасност прође, остају невјероватно лијепи пејзажи. Иако изазива језу чињеница да је 30 вулкана и даље активно, док је пет до шест спремно да сваког тренутка еруптира, чини се да су мјештани научили да живе у “хармонији” с њима, а уз то имају добро развијен систем за упозорење.

Храна и пиће

Исланђани пију највише “кока-коле” по глави становника на свијету. Према неким истраживањима, просјечни становник годишње попије чак 115 литара овог сока. Исланд има Дан пива који се слави 1. марта. Тиме се обиљежава дан из 1989. кад је пиво постало законито. Ни брза храна им није страна, а најпознатији је хот-дог од јагњећег меса. Основа исландске кухиње су јагњетина и морска храна. Међутим, постоји традиција која је истовремено здрава и необична, па тако од малих ногу учестало конзумирају уље јетре бакалара. Ипак, њихова традиционална јела нису за свачији желудац, попут ферментираног морског пса или куване овчје главе, овнових тестиса и слично.

 

“Игра престола”

За љубитеље серије “Игра престола” посебно је значајна плажа Рејнисфјара, једна од најпознатијих на свијету са црним пијеском. Њене необичне формације стијена забиљежене су у седмој сезони ове култне серије. Плажа је настала од лаве која се излила у океан и охладила у тренутку кад је дошла у додир с водом. Према легенди, три стијене у океану су тролови, који су покушали да извуку бродове на обалу. Тролови су смјели да се крећу само ноћу, али због густе магле нису примијетили да свиће и претворили су се у камење. Ова плажа спада и у најсмртоносније на свијету.

 

Школа за вилењаке

Чак 37 одсто Исланђана вјерује у вилењаке или како их они називају хулдуфолк (скривени народ), а многе породице чак граде мале дрвене кућице за вилењаке у својим двориштима. Да би све то било још више увјерљиво, постоји и мјесто гдје се може добити одговор на сва питања о тим бићима, тачније школа за вилењаке. Тамо се може учити о 13 типова вилењака и различитим врстама гномова, вила и тролова од Исланђана који тврде да су имали блиске сусрете са хулдуфолком.

 

Занимљивости о Исланду

- Противзаконито је посједовати кућну змију, гуштера или корњачу;

- Исландски језик је остао непромијењен из времена досељавања Викинга на острво у деветом вијеку. Зато дјеца у школама с лакоћом читају старе саге;

- На Исланду нема презимена, па користе традиционални састав нордијских имена који чини презиме које се састоји од имена оца или мајке са додавањем дотир (кћерка) сон (син);

- Према посљедњем попису становништва на Исланду живи, између осталог, 18 каубоја, 52 принцезе, 9 вјештица, 59 једи витезова и 14 истјеривача духова;

- Најгора увреда Исланђанима је када им мале коње назовете понијима;

- Имају највишу стопу наталитета у Европи;

- Све до 1987. године четвртком се није емитовао ТВ програм па се Исланђани рођени до те године често шале како су вјероватно зачети четвртком. Тај дан је сматран даном за дружења.

- Баш као и Данци, и Исланђани бебе остављају испред кафића или ресторана, на свјежем ваздуху, док су родитељи унутра. Нико не помишља на нешто негативно, а отмице су непознат појам.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана