Иранска Кападокија: Село у којем људи још увијек живе у пећинама

Б92
Иранска Кападокија: Село у којем људи још увијек живе у пећинама

Кандован је необично село "заробљено" у вулканским стијенама већ 700 година.

Када погледате панораму иранског села Кандован, чини се да њиме доминирају само камене избочине које изгледају попут момуненталних кошница. Али када се приближите том нестварном “пчелињаку“, угледаћете прозоре и врата кућа које су “заробљене” у геолошким формацијама вулканског поријекла.

Кандован се налази у подножју планине Саханд на сјеверозападу Ирана, отприлике 50 километара од града Табриза. Састоји се од неколицине камених пећина које су преобликоване у насеље, а у којем локално становништво живи већ седам вијекова.

Према посљедњем попису становништва ту живи око шесто особа. Њихови преци су у овим каменим кућама нашли спас док су бјежали пред надирањем монголске војске, а временом су га обликовали и прилагодили својим потребама. Већина становника овдје живи врло скромно, па су тек недавно добили електричну енергију и приступ интернету.

Кандован често називају и иранском Кападокијом, али за разлику од турске туристичке атракције овде није потребно да се плати улазница да бисте уживали у запањујућим облицима направљеним од вулканских стијена.

За оне који желе да обиђу Иран, Кандаван је једно од мјеста које треба да виде вез бриге да ће их овдје затећи велики број туриста који покушавају да фотографишу савршен кадар за своје друштвене мреже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана