Хрватска скупља и до 50 одсто: Макарска најисплативија, Истра само за богате

ГС
Foto: Илустрација

Протекле двије године, цијене на хрватском приморју су забиљежиле минималан раст захваљујући пандемији.

Међутим, са прихватљивим трошковима у тамошњим љетовалиштима је готово, најављују комшије. Како кажу, овог лета боравак у хотелима на хрватској обали у јеку сезоне биће скупљи за 50 одсто.

"Анализе показују да је смјештај у јадранским камповима и хотелима већ забиљежио раст цијена од 20 до 25 одсто, у односу на прошлу годину, а због значајно повећане потражње и доброг темпа резервација за главну сезону, цијене ће у изузетним случајевима порасти и до 50 одсто", потврђује Сања Чизмар из "Конференције 505". Растућа инфлација и раст готово свих улазних трошкова, од хране до трошкова енергије и рада, нису остављали домаћинима много маневарског простора. 

Ризици су генерално већи у објектима са сложенијом услугом, посебно када је укључена храна, па су корекције оштрије у хотелима него у породичном смјештају.

"Хотелско-туристички сектор у Хрватској није сам у подизању цијена. Слични трендови су присутни у већини земаља Медитерана, тако да не верујем да ће се позиционирање цијена значајно издвојити од осталих дестинација на Медитерану. На крају крајева, због општег таласа раста цијена свих врста роба и услуга, потрошачи очекују веће цијене. Међутим, биће умјетност пратити тржишне трендове и сходно томе активно прилагођавати цијене како би се одржала конкурентност", истиче др Чижмар.

"Поскупљења су највећа у оним објектима који у протекле двије године нису дигли цијене, а у породичном смјештају често не прелазе 10 одсто. Срећом, имамо асортиман за сваки џеп, од премијум и стандардне до нискобуџетне понуде", каже Недо Пинезић, консултант специјализован за породични смештај, који подсјећа да цијене све више расту како се ближи главни дио сезоне.

"Цијене су тренутно ниже за тридесетак одсто него што ће бити од јула па надаље, а у шпицу двије-три љетње недјеље вјероватно ћемо бити свједоци додатних поскупљења. Рецимо, ноћење у апартману са три звјездице, које је раније коштало 80 евра, сада ће бити 110 до 130 евра, а у шпицу вјероватно и знатно изнад тога. На дијеловима обале са већом концентрацијом објеката слабијег квалитета може се, наравно, проћи и повољније. Иако практично нема Ривијере без бар једног делукс хотела, правило је да је лакше пронаћи зону јефтинијих цијена која се спушта обалом ка југу.

Рецимо, на Црквеничкој ривијери, појединим острвима, као и у мањим мјестима макарског подручја, гдје масовно гравитирају гости из БиХ, нема концентрације скупих хотела као у Истри, а има доста повољног породичног смјештаја.

"Резервације поново стижу послије застоја због Украјине, али југ је и даље најслабији. За Брач, Корчулу, Макарску ривијеру... тренутно постоји попуст од отприлике 30 одсто за одређене периоде током цијеле сезоне.

За боравак у мају постоје посебне цијене дуж обале. На средњем и јужном Јадрану јефтиније је боравити у смјештају, али када се томе додају трошкови путарине, тунела или трајеката, на примјер, Корчула, за коју тренутно постоји попуст до 35 одсто, може бити скупља од одмора у Цриквеници", каже Далибор Чанаглић, продукт менаџер агенције Палма Травел.

Све у свему, гдје год да кренете, за смјештај ће вам готово увијек бити потрбено барем неколико стотина куна више него прошле године, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана