Храм у ко­јем је почела ис­то­ри­ја

Agencije
Храм у ко­јем је почела ис­то­ри­ја

Бу­тан је ду­го био мис­те­ри­ја за­па­дном свије­ту, а да­нас ње­гов храм по­сјећују мно­ги.

Храм Так­тсанг, по­зна­ти­ји и под име­ном Ти­гро­во гнијез­до, нај­пре­по­зна­тљи­ви­ја је ту­рис­тичка атра­кци­ја Бу­та­на. Овај бу­дис­тички храм на­ла­зи се на 3.120 ме­та­ра ви­си­не на ру­бу ли­ти­це са ко­је се пружа пре­ди­ван по­глед на до­ли­ну Па­ро.

Храм је из­грађен на мјес­ту на ко­јем је гу­ру Па­дма­сам­бха­ва на­во­дно сле­тио и до­нио бу­ди­зам са Ти­бе­та, па за­то ни не чуди што се Ти­гро­во гнијез­до сма­тра нај­све­ти­јим мјес­том у овој јужно­азиј­ској зе­мљи.

Так­тсанг је из­грађен у 17. вије­ку, а у по­тпу­нос­ти је обнов­љен на­кон ве­ли­ког пожара у ко­јем су уни­ште­ни број­ни важни ар­те­фа­кти и сли­ке.

Успон до хра­ма почиње на ви­си­ни од око 2.100 ме­та­ра, до­кле може да се дође ауто­мо­би­лом, а пре­по­ручује се да одла­зак бу­де одложен све док се ор­га­ни­зам не на­ви­кне на спе­ци­фичне усло­ве у Бу­та­ну.

За стрми успон, дуг око чети­ри ки­ло­ме­та­ра, по­тре­бно је од три до пет са­ти хо­да у за­ви­снос­ти од фи­зичке спре­мнос­ти. Упркос то­ме што је пут изу­зе­тно за­хтје­ван, овај храм сва­ке го­ди­не по­сје­ти ве­ли­ки број ту­рис­та из ције­лог свије­та.

Цио ком­плекс има де­вет ра­зличитих згра­да, а фо­то­гра­фи­са­ње и сни­ма­ње уну­траш­њос­ти је стро­го за­бра­ње­но.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана