Хотел који пркоси времену: За 130 година угостио многе славне, Агата Кристи писала у њему

B92
Foto: Instagram

Хотел Пера Палас, који се око 130 година налази у најљепшем кутку Истанбула и пркоси историји, има статус хотела-музеја због соба испуњених сјећањима на његове славне госте.

Пера Палас је био дом многим историјским личностима у Истанбулу, а такође је свједочио и бројним историјским догађајима. Мустафа Кемал Ататурк је од 1917. много пута боравио у хотелу Пера Палас и угостио своје високе госте.

Соба 101, у којој је боравио, претворена је у музеј на 100. годишњицу његовог рођења. У просторији уређеној у Ататурковим омиљеним бојама изложена су дјела попут његових личних ствари, књига купљених на аукцијама, часописа, потписаних фотографија и медаља.

Хотел Пера Палас био је избор страних владиних дужносника, политичара и умјетника који су посјећивали Истанбул током његове историје. Агата Кристи, једна од најчешћих гошћа Пера Паласа, под овим је кровом написала многе своје познате романе који се и данас с одушевљењем читају.

Соба 411, у којој је ауторка стално боравила, данас је посјећена и као музеј. У хотелу, који активно пружа услуге смјештаја, апартман Грета Гарбо је украшен мирисом руже и свиле, апартман Ернест Хемингвеј опремљен је Хемингвејевим књигама, апартман Пиер Лоти с погледом на Златни рог својим посетиоцима нуди угодну шетњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана