Гримизни тепих на 130 километара квадратних: Мочвара која неће преживјети зиму

Агенције
Гримизни тепих на 130 километара квадратних: Мочвара која неће преживјети зиму

Грвена мочвара је станиште многих животиња и биљака, многобројни туристи хрле само да на кратко уживају у њеној љепоти, а када видите како изгледа схватићете зашто је толико привлачна.

Ушће реке Схуангтаизи на сјевероистоку Кине, у Лиаонингу сваке године посјећују бројни туристи како би се увјерили у посебности нестварне црвене мочваре.

Ова највећа и најбоље очувана на свијету се назива и "црвена плажа", а боју јој даје Суаеда маритима (приморска јурчица), једногодишња биљка сланих станишта.

Сваке јесени необична биљка прекрије 130 квадратних километара мочваре у тепих гримизне боје и живи до зиме кад нестаје до идуће године. Управо јој због високог салинитета савршено одговара мочварно тло Пањина, баш као и бројним животињама које тамо живе, а у том резервату природе има више од 260 врста птица и 399 врста других животиња, пише Пун куфер.

Иако је већи дио црвене плаже затворен за јавност, мали дио је отворен за туристе који на срећу оних који ову љепоту нису посјетили могу барем на овај начин да је "обиђу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана