Град у Перуу који је нестао пре 48 година, а многи ни не знају за њега

Б92
Град у Перуу који је нестао пре 48 година, а многи ни не знају за њега

Блогерка која је посјетила перуански град Јунгеј, који је дословно нестао 1970. године, свједочила је сабласној тишини која је овде остала послије највеће катастрофе у историји ове земље.

Емили Блор посјетила је мали град у планинској области Перуа, који је комплетно уништен након разорног земљотреса од 8 степени Рихтерове скале. Све се догодило 31. маја 1970. године у 15:23 по локалном времену док је становништво гледало утакмицу Мундијала. Земљотрес је комплетно уништио област од 83 хиљаде квадратних метара и дестабилизовао глечер који се налазио високо у планини изнад града, због чега је 10 милиона кубних метара леда, стијења и снијега појурило низ планину брзином од 120 миља на сат. Јунгеј и већина његових становника су погинули на мјесту, а само неколицина њих је преживјело тако што се попело на брдо на којем се налази локално гробље.

Погинуло је преко 25.000, људи који су остали сахрањени испод леда и стијена због чега се читава ова земља данас сматра националним гробљем. "Јунгеј није превише познат, чак ни онима који путују по Перуу. Нисам много тога знала о овом граду док нисам дошла да га обиђем. Када смо стигли у некадашњи град, данас мирну пољану, недостатак инфромација ме је још више изненадио. Како је један тако катастрофалан догађај остао непознат свијету?", пита се блогерка – "Била сам потпуно сломљена док сам ходала масовним гробљем и остацима града. Све што је од града остало су четири палме, зидови цркве, аутобус изврнут у земљу, и гробље које и даље леда на град. Неко ко овде пролази никада не би претпоставио да је читав један град под земљом." Неколико година након земљотреса преживјели су основали нови Јунгеј, који је прелеп град, пун палми и цвећа. Неколико споменика свједоче о историји старог града, па је више очигледно да локалци никако нису заборавили жртве. Нови Јунгеј се налази два километра северније од старог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана