Град мртвих: Мохенџо-даро, пакистански изгубљени град стар 5.000 година VIDEO

nat.geo.
Foto: fb

Закопани град, Мохенџо-даро или град мртвих прво је пронађен 1920-их година на мјесту гдје се налази садашња пакистанска провинција Синд. У ископавањима више од 50 година откривено је да је овај град из бронзаног доба имао богату координантну мрежу и софистицирани канализациони систем.

Мохенџо-даро је био град цивилизације долине Инда која се развијала од 2.500 до 1.900 године п. н. е. Нико не зна зашто је ова цивилизација нестала, али се међу теорија спомињу и инвазије других народа и катастрофалних временских услова попут суше.

Научници се сада брину ефекта интензивних топлотних таласа долине Инда на овај град будући да температуре могу да достигну и 46 степени Целзијусових. Ово археолошко налазиште је такође угрожено и подземним воденим токовима, али можда највећу опасност представљају туристи који оштећују остатке овог града.

Археолози сматрају да је најбоље да престану с даљим покушајима да ископавају и истражују ово насеље и умјесто тога да га оставе закопаним док не пронађу бољи начин да га заштите.

"Боље је заштићен кад је закопан", каже професор са Универзитета Харвард Ричард Мидоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана