Готово да нико не зна за њих: Пирамиде у пустињи Судана

Agencije
Готово да нико не зна за њих: Пирамиде у пустињи Судана

У Судану постоји 250 гробница, али ове пирамиде нису популарне попут оних у Египту.

 

 

Након што обиђете величанствене египтске пирамиде, завршите крстарење Нилом и обиласком Јужној Синаја и православних манастира, препустите се уживању готово непознатих - пирамида Судана.

Суданске пирамиде су такође задивљујуће, због своје историје, структуре и лепоте, а за уживање у овом призору неће вам сметати гужве знатижељних туриста, јер посетилаца готово и да нема.

Мерое је био главни град краљевства Куш, којим су владали нубијски краљеви. Њихове пирамиде, високе између шест и 30 метара, пирамиде имају мале базе и стрме странице, а саграђене су између 720. и 300. године пре нове ере.

Улази су обично окренути ка истоку, као знак поздрава излазећем сунцу. Стил градње је такозвани нубијски, краси га мноштво декоративних елемената, инспирисаних уметношћу Египта, античке Грчке и Рима, због чега представљају непроцењиве реликвије које се налазе на листама Унеска.

Као и египатске, тако су и суданске пирамиде грађене као гробнице. Пирамиде су поносно стајале све до 1834. године, када их је опљачкао италијански истраживач Ђузепе Ферилини и оштетио док је у потрази за скривеним благом користио експлозиве.

Претерано нестрпљиви археолози у 19. веку откинули су са појединих пирамида златне листиће, а неке готово потпуно лишили украса, изјавио је Абдел-Рахман Омар, директор Националног музеја Судана у Картуму. И док је већина пирамида обновљена, неке су ипак остављене оштећене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана