Годишњица Ресавске пећине без туриста

Тањуг
Годишњица Ресавске пећине без туриста

РЕСАВСКА ПЕЋИНА - Ресавска пећина код Деспотовца, један од највриједнијих дарова природе Србије, данас је у пролећном амбијенту Бељанице обиљежила 48 година од отварања и 58 година од открића, а први пут без туриста.

Обиљежавање је било скромно у складу са временом и одлукама Владе Србије о ванредном стању због спречавања ширења пандемије вируса корона .

“Ово је први пут да Ресавска пећина на самом почетку сезоне није отворена за туристе”, рекла је директорка ЈП “Расавска пећина” Ана Нешић - Богдановић и поручила: “Сада останите код својих кућа а када престне ванредно стање Ресавска пећина ће вас радо дочекати”.

Она је навела да се број туриста у Ресавској пећини сваке године повећава, а да их је лане било преко 60.000, највише школских екскурзија, индивидуланих и организованих посета страних туристс преко Туристички агенције.

Ресавска пећина, за коју стручњаци тврде да је спелеолошки бисер под земљом, за туристе је отворена 1972. године и најпосећенија је пећина Србије. Од отварања до сада, према процјени туристичких радника, посетило ју је више од три милиона туриста.

Од 2.830 метара истраженог простора за посјетиоце је доступно 800 метара, пећина званично ради од 1. априла до 31. октобра, а прије и после тога уз најаву.

Ове године због вируса корона изостале су и традиционане посјете за Васкрс, а неће их бити ни за Први мај.

Ресавсака пећина је од 2010. године, као Споменик природе члан Међународне асоцијације туристичких пећина и јама (International Show Caves Association) ИСЦА.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана