Глобални туризам је изгубио готово 200 милијарди долара током карантина

ГС
Глобални туризам је изгубио готово 200 милијарди долара током карантина

Пандемија коронавируса парализовала је путовања широм свијета, а долазак туриста се готово преполовио у прва четири мјесеца ове године, саопћила је УН-ова Свјетска туристичка организација.

Умјесто да представља процват туристичке сезоне, април се претворио у катастрофу, а међународни доласци су пали за 97 посто. То значи повећање веће од 40 посто у односу на пад у марту.

"Између јануара и априла 2020. године доласци туриста су пали за 44 посто, што значи губитак од 195 милијарди долара за међународни туризам", стоји су саопштењу.

Процјењујући могући економски пад због пандемије, Свјетска туристичка организација је раније саоптшио да би се због ограничења путовања могло изгубити између 910 милијарди и 1,2 билиона долара прихода у туристичком сектору те угрозити 120 милиона радних мјеста. Одређена су три могућа сценарија, а чак и према најбољем од њих се очекује пад од 58 посто у односу на претходну годину.

"Нагли и велики пад броја туриста пријети радним мјестима и економијама. Кључно је да се покретање туризма буде приоритет те да се тиме управља одговорно", изјавио је генерални секретар СТО-а Зураб Пололикашвили.

У другом извјештају УН-ова агенција истиче да криза још увијек није готова те да се туризам полако покреће док земље укидају или барем ублажавају рестрикције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана