Гирос и до 7 евра, мало пиво 4, кафа око 5 евра: Какве цијене ће бити овог љета у Грчкој

Телеграф Бизнис
Foto: pixabay

У Грчкој је у посљедњих неколико мјесеци забиљежена виша стопа раста цијена, готово највећа у две деценије, па то прати и цијене намирница.

За грађане то психолошки изгледа као шок. Примјера ради, гирос је већ четири евра, али ако вам служе као оброк (сервиран у тањиру, са прилозима и без тортиље), изаћи ће вас седам евра, што је око 350 динара више.
 
Аперол шприц на плажи служе за 8,5 евра, док је шољица „фредо капућина“ пет евра. Мало пиво је четири - пет евра док су цијене пецива остале махом исте.
 
Гориво је поскупило, али оно је на појединим пумпама и даље јефтиније него у Србији. Статистички подаци показују да су поскупили воће, поврће, уље, маст, хљеб, месни производи...
 
Ипак, за разлику од Њемачке, гдје недостаје појединих намирница, у Грчкој засад има свега.
 
Многи гости из Србије временом су схватили да им се више исплати да посједују стан у Грчкој, него да сваке године изнајмљују апартмане. Касније, то се за појединце претворило у бизнис.
 
У Грчкој је 2014. године усвојен закон да станови могу да се издају појединачно, па тако сада имамо ситуацију да Срби у Грчкој издају станове Грцима.
Сви они који су уложили од 2011. до 2017. када су цијене почеле нагло да расту, сада имају на неки начин грумен злата, и станове могу да продају за дупло веће износе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана