Гдје су најквалитетније плаже на свијету?

GS
Foto: Instagram

Шпанија је свјетски шампион по квалитету плажа, док је на другом мјесту глобалне ранг листе Грчка, пренијели су данас грчки медији.

Како је навело Грчко друштво за заштиту природе, шпанске плаже добиле су 621 плаву заставицу, а Грчке 581, преноси грчки лист "Катимерини".

Највећи број грчких плажа обиљежених плавом заставицом - сертификатом квалитета, налази се на острву Родос (55), за којим слиједе Неа Пропонтида на Халкидикију (19) и Ситонија и Херсонисос на истом полуострву, са по 18 плавих заставица.

Послије Родоса, грчка острва с најквалитетнијим плажама су Хиос (15), Кефалонија (13) и Кос (12).

Највише плажа с плавом заставицом у Шпанији налази се у Валенсији, као и прошле године, а Андалузија је забиљежила највећи пораст у квалитету плажа, преноси Танјуг

Плаве заставице додјељује Фондација за едукацију из области животне средине (Foundation for Environmental Education - FEE), непрофитна и невладина организација коју чини 65 организација у 60 земаља чланица.

Да би плажа била обиљежена плавом заставицом, мора да испуни неколико критеријума у области заштите животне средине, прије свих квалитет и безбједност воде и обале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана