Фран Бак (70) - једини туриста у Бутану

ГС
Foto: Илустрација

Фран Бак је једини туриста коме је допуштено да уђе у Краљевину Бутан од почетка пандемије.

Фран Бак никада није прочитала књигу Једи, моли, воли. Али када је њен муж преминуо 2018. године, кренула је на духовно путовање попут Елизабет-Гилберт, које ће је одвести кроз Бали и Индију, а завршиће тако што ће постати једини туриста којем је дозвољено да уђе у краљевину Бутан од почетка пандемије коронавируса.

Туговање за мужем је Фран Бак (70) провело кроз низ духовних пракси. Шест мjесеци је провела на Балију где је заволела гонг медитацију.

"Буквално сам се једног дана пробудила и рекла, водим гонгове у Бутан", рекла је Бак.

Није била сигурна шта може да очекује када је први пут стигла у Бутан крајем 2019. године. Преко туристичке компаније с којом је изабрала да сарађујује МyБхутан, почела је више времена да проводи са возачем Гамбом и туристичким водичем Таши.

У почетку је мислила да су Гамбо и Таши превише тихи односно да су она и њени гонгови прегласни. Међутим, када се разбољела приликом посјете Гамбовом родном селу Набј и када су јој мјештани помогли да оздрави, створена је дубока повезаност између њих.

Сада је мештани зову лах или сестра, а до краја свог путовања, Гамбо, Таши и она су постали права породица.

Заједно су посјетили 18 од 20 бутанских дистрикта. Након што је напустила земљу у фебруару 2019. године, остали су у контакту.

Њено срце није освојио само народ Бутана, већ и његова сеоска страна, коју назива призором из снова.

Бутан је због пандемије своје границе затворио у марту 2020. године.

Међутим, тренутна ситуација с коронавирусом у Бутану је добра, будући да је скоро 90 одсто одраслих у краљевству вакцинисано до јула ове године. То није мали успех у земљи у којој многи људи живе у удаљеним селима.

Међутим, суоснивач МyБхутана Мет ДеСантис је имао идеју да се направи тест који би показао како би изгледало поновно отварање граница Бутана за туристе и одиграо је кључну улогу у томе да врате Фран Бак у Бутан.

Било је доста перипетија, три стране су морале да одобре њену визу: Вијеће за туризам, одсјек за имиграције и радна група Ковид.

Иако је влада рекла да се визе за туристе могу издавати од случаја до случаја, Бак је била прва особа којој је виза одобрена од марта 2020. године и за сада је једина која је уопште аплицирала за визу.

Међутим, за долазак у Бутан било је потребно да се прескочи низ препрека - Бак је морала да се носи са више отказаних или преусмјерених летова, с особљем на аеродрому које није знало која би јој папирологија била потребна, и ковид тестовима, а затим је провела 21 дан у хотелском карантину.

Представник бутанске владе потврђује да је одјељење за туризам понудило да покрије трошкове њеног карантина, али да је она одлучила да то само учини. "Мој начин да покажем солидарност", каже Бак.

Ипак, Бак вјерује да су се све невоље исплатиле и она се од 9. августа поново налази у овој земљи.

„Тек кад сам дошла овамо, схватила сам да стварам историју“, каже она. "Нисам очекивала да ćу добити поруке од људи који ме дочекују и захваљују ми што сам дошла у земљу."

Међу онима који су пратили њену причу био је и ДеСантис. "Фран је био револуционар на много начина", каже он, "и светионик наде за туристичку индустрију."

Упркос логистици и изазовима да буде једини туриста у граду, Бак никада није размишљала о било чему другом осим о повратку у земљу коју је волела.

"Мој сан је почео у Бутану", каже она, "и никада се није завршио."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана