Фотографија из Србије најљепша на свијету

Срна
Фотографија из Србије најљепша на свијету

Фотографија Чедомира Жарковића, која приказује бигрене каде Стопића пећине на Златибору, проглашена је најљепшом свјетском слободном фотографијом заштићеног природног добра за 2016. годину на међународном фото-конкурсу Викимедије "Вики воли Земљу", саопштила је данас Викимедија Србије.

Свечано уручење плакете побједнику биће у среду, 30. новембра у просторијама Туристичке организације Србије, уз присуство представника Викимедије Србије, Завода за заштиту природе Србије и Туристичке организације Србије.

Како је саопштено, побједник ће бити награђен путем у Монтреал, на Викимедијину највећу конференцију Викиманија, која ће бити одржана од 9. до 13. августа 2017. године.

Поред првог мјеста, фотографија која је победила на такмичењу у Србији - Кањон Раче, аутора Владимира Мијаиловића освојила је 15. мјесто на листи најљепших свјетских фотографија под слободном лиценцом на међународном фото-конкурсу Викимедије "Вики воли Земљу".

Девет чланова интернационалног жирија бирало је најљепше од 270 фотографија које су побједиле у 26 земаља и UNESCO-вом пројекту UNESCO Biosphere reserves.

Фотографија Чедомира Жарковића изабрана је за најљепши приказ заштићеног природног добра са објашњењем да, поред атрактивности и динамичности, има изузетну енциклопедијску вриједност.

Стопића пећина се налази на десној страни клисуре Приштавице, у близини села Рожанство, а дуга је 2.000 метара са висином свода од читавих 50 метара.

Пећински украси у њој су јединствене љепоте, а посебна занимљивост су бигрене "каде", удубљења оивичена каменим зидовима у којима се накупља вода, а која се прелива у виду јединствених каскада.

На самом улазу у пећину је водопад рјечице Понор која се сурвава у Стопића пећину и нестаје у њеним дубинама.

Побједник такмичења Жарковић, из Београда, каже да је веома изненађен што је бас његова фотографија изабрана за најлепшу на свијету и што тиме представља своју земљу Србију и њене скривене љепоте.

"На конкурсу у Србији ова фотографија је добила похвалу, али нисам очекивао да ће на светском нивоу ући у ужи избор, а посебно да ће избити на прво место. С обзиром да се фотографијом бавим из хобија, и да је ово први фото конкурс на који сам се пријавио, ово је велики успех и велика награда за мене", рекао је Жарковић.

Предсједник Викимедије Србије Филип Маљковић изразио је велико задовољство овом побједом, посебно оценом жирија о енциклопедијској вриједности фотографије.

"Након три године реализације овог фото-конкурса у Србији и скоро 4.000 слободних фотографија које смо прикупили, ову победу сматрамо признањем за активности сакупљања слободног садржаја за највећу светску енциклопедију. Ово је врло леп поклон за 11. рођендан Викимедије Србије који управо обележавамо", каже Маљковић.

Пројекат Вики воли Земљу започела је Википедија на украјинском језику 2013. године, да би се врло брзо проширио на остале земље свијета гдје постоје огранци Задужбине Викимедија.

Како се наводи, циљ пројекта је, с једне стране, фотографисати под слободном лиценцом што више природних споменика, а са друге стране допринијети повећању јавне свијести о очувању природе.

У Србији се ово наградно такмичење организује од 2014. године, али је ове године оборен рекорд прикупљањем скоро 2.000 фотографија.

Конкурс се реализује у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије и Туристичком организацијом Србије.

Фотографије се даље користе за илустрацију чланака на Википедији и другим вики пројектима (Викивијести, Википутовања, Викицитат).

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана