Фотогенично плаво село које чува успомену на Штрумпфове

Агенције
Фотогенично плаво село које чува успомену на Штрумпфове

Село Јузкар у шпанској покрајини Андалузији, у близини града Малаге, са свега двјестотињак житеља постао је најпопуларније шпанско село 2011. године када је компанија "Sony Pictures" за потребе промоције филма о Штрумпфовима обојила цијело село плавом бојом.

Маркетиншки стручњаци из "Sonyja" изабрали су село Јузкар на југу Шпаније за промоцију филма о Штрумпфовима јер је село познато по гљивама које расту на оближњим брдима, а Штрумпфови су бића која живе у кућицама налик гљивама.

На бојење села потрошено је око четири хиљаде литара плаве боје. Након завршетка промоције филма становници села гласали су да село остане обојено јер је доживјело економски и туристички процват с приливом од отприлике 80 хиљада посјетилаца годишње.

Мурали, скулптуре и сувенири Штрумпфова могли су се наћи на сваком кораку, као и локалци обучени у костиме Гаргамела, Штрумпфете и Великог Штрумпфa те расположени за фотографисање.

Међутим, изненадна популарност овог некад успаваног села довела је до судског спора са насљедницима белгијског стрип-умјетника Пјера Калифорда, творца Штрумпфова. Након првог судског спора мјештани су пристали да плате 12 одсто од зараде на ликовима Штрумпфова за ауторска права.

Али, нажалост, од прошле године морали су у потпуности престати са свим активностима везаним за коришћење симпатичних плавих ликова.

Било како било, село је и даље плаве боје, очуване традиције и аутентичног андалузијског шарма, па свакако препоручујемо његов обилазак. Посјетиоци се могу упутити у истраживање околних брда и очуване природе бициклом или пјешке, током јесењих мјесеци могу брати гљиве и сакупљати кестење, а нуде се и бројни културни те кулинарски излети.

Гастрономска понуда састоји се од квалитетног воћа и поврћа којим овај крај обилује, а као посебни специјалитети истичу се кунић са бијелим луком, традиционално шпанско јело мигас и супа од гљива.

Осим по Штрумпфовима, Јузкар је познат по једној од првих фабрика за коситрење у Шпанији која је запошљавала двјестотињак радника, скоро цијелу тренутну популацију села.

Ноћење у овом живописном шпанском селу током посезоне креће се од 400 куна навише. С обзиром на то да је мјесташце познато по укусним гљивама, јесен је идеално вријеме да се запутите на југ сунчане Шпаније и откријете њену плаву оазу Јузкар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана