Фортица – авантуристички у духовни центар Херцеговине

Станко Смољановић
Фортица – авантуристички у духовни центар Херцеговине

Ако вас пут поведе од централне Босне ка југу Херцеговине или обрнуто а пролазите кроз Мостар, поред Старог моста обавезно свратите у Фортицу.

Кривудавим асфалтом са магистралног пута М17 лако ћете се попети до прекрасног планинарског дома смјештеног на једном од брда који окружују мостарску котлину.

Дах ће вам одузети прекрасан поглед на Мостар, чист херцеговачи ваздух, добар домаћин, а аденалин ће урадити своје кад одлучите да уживате у „небеској шетњи” стакленим мостом или спуштањем низ 1000 метара дуг ZIP lineу, или се пак одлучите да сједнете на највећу љуљачку у БиХ којом ћете добити осјећај да можете загрлити сунце. За оне мало храбрије ту је уз планинарење и прелазак преко висећег моста изнад провалије којој још дубина није утврђена.

Спортско авантуристички парк „Фортица” дјело је вриједних руку екипе окупљене у Брдско бициклистичко удружење МТБА из Мостара који су врх који се налази на брду свега пет километара источно од града на Неретви врхунски уредили и опремили.

Када крочите на Фортицу, сунцем обасјану, и погледате зеленило, планине и ријеке које вас окружују осјетите ту чаролију и снагу природе која и вама даје неку посебну енергију. А онда када вам се поглед заустави на стакленом шеталишту просто осјететите одушевљење и ноге вас саме одведу на тај стаклени мост.

Наиме ово је први скyњалк у БиХ, а са ове стаклене стазе, дуге 35 метара изграђене на висини од 15 метара, пружа се фантастичан поглед на Мостар а баш ту се могу дочекати најљепши заласци сунца. Док ходате стакленом стазом осјећате се као да ходате по облацима.

А да лебдите у ваздуху можете на величанственој Фортици и то захваљујући зип лајну дугом 1000 метара на надморској висини од 510 метара. Незабораван је доживљај од којег вам се најежи цијело тијело спуст од планинског дома до стрмих стијена на другој страни брда. Када вас зип лајн остави на стијени пожелите да прошетате брдовитом стазом до каменог моста који спаја двије стијене и представља праву авантуру.

Обучени у адекватну опрему осјетићете право задовољство док прелазите висећи мост сачињен од металних шина који вас просто мами да крочите на њега и нађете се ни на небу ни на земљи. Осјећај је чиста фантазија, јер док тако лебдите у ваздуху поглед вам застаје на љепотама Мостара и његове околине, а чист вазух вам испуњава плућа и пуни тијело енергијом за нове авантуре.

Ако сте мислили да је немогуће загрлити сунце, преварили сте се. Чаробна љуљачка у овом јединственом парку заљуљаће вас у загрљај сунцу. Када вас професионални момци из тима удружење МТБА заљуљају узбуђење је невјероватно. На прву вам се цијело тијело укочи, а онај осјећај адреналина у стомаку и убрзаног струања крви у жилама познат само страсним авантуристима превлада тијелом. Поглед на град и небеско пространство измами вам осмијех на лицу и док се љуљачка љуља настаје права магија.

Да се за вријеме свих ових авантура осјећате сигурно и безбједно омогућиће вам сјајна екипа овог удружења.

Крајем 19. вијека Аустроугарска је на истоку Мостара, на брду, одакле се пружа савршен поглед на град, са очаравајућим видиковцима направила утвђење које је назвала Фортица. То утврђење је служило за војску, складиште али и за затвор.

Током Првог и Другог свјетског рата изграђен је велики број војних утврђења на Фортици, а шетајући овим брдом угледаћете њихове остатке као чуваре давних времена и подсјетнике на историју. 

Занимљиво је да су талијански војници ту изградили жичару којом су из града допремали храну и муницију, а нису ни могли да замисле да ће једног дана на том мјесту да буде зип лајн који ће повезујући два брда и код оних најхрабријих авантуриста изазивати страх али и неодољиву жељу да пређу ваздушни пут и доживе незаборавну авантуру.

Уколико нисте љубитељ адреналинских доживљаја довољно је доћи и посјетити ово магично мјесто. Сам дом располаже са 12 кревета, па тако они који желе да уживају у чистом ваздуху, природним љепотама Херцеговине и разноврсним активностима могу да преноће и уживају.

Љубазни домаћини ће вас у свом планинарском дому понудити и традиционалним херцеговачким јелом - курељачом.  Курељача се прави са  сиром, куваним кромпиром и путером, а без јогурта ју је незамисливо јести.

Ови адреналински ужици подржани су пројектом Виа Динарица с циљем да се промовише туризам кроз чување природних љепота, те укаже на важност културно-историјског наљеђа.

Слиједећи пут кад будете долазили у Мостар сигурно ћете одласком на Фортицу,  очарани природом, напунити батерије и пожељети потражити нову авантуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана