Филмови у авиону: Важније је него што дјелује

Agencije
Филмови у авиону: Важније је него што дјелује

Један он начина да се изборите са досадом у авиону јесте гледање филмова. Да ли сте се икада запитали ко бира филм који ће бити приказан, да ли постоји неко посебан ко се бави тим одабиром или авио-компаније то не схватају као важну ставку?

Филмови у авиону служе да скрате вријеме, па су углавном забавни, али од авио-компаније чијим авионом летите зависи колико се одабир филма сматра важним.

На примјер, Сингапур ерлајнс међу запосленима има више од 70 филмских стручњака који раде широм свијета. Потпредсједник комисије за производне иновације Јунг Хан каже да чланови одбора за ревизију филмова који раде у Сингапуру засједају сваког мјесеца, а они који раде негдје друго своја мишљења напишу у мејлу.

"Чланови одбора дају своја мишљења, гласања и критике и тиме помажу у стварању кључног увида у оно шта је популарно или контроверзно у њиховим матичним земљама и одржавају нас у контакту са трендовима или врућим локалним издањима", рекао је Хан.

Он додаје да су популарност, награђиваност и усклађеност са културним нормама најважњији стандарди приликом селекције филмова и то да пред путнике филмови долазе најкасније три мјесеца након премијере.

Жеље путника су такође важан део када се ради о одабиру филмова. Повратне информације свакако утичу на одлуке, али иако се на неке захтеве не може одговорити одмах, велике су шансе да ће се већ од наредног лета пуштати жељени филм.

Прва авио-компанија која је поставила екране у седишта били су Емирати ервејз и то још 1992. године. Одабиром филмова бави се свега осам запослених, а њихов посао је да гледају, бирају и записују утиске путника о филмовима.

Неке авио-компаније филмове бирају у зависности од тога где се путује, путници авио-компаније УАЕ имају на располагању базу од 700 филмова без обзира на то где путују.

Симон Катберт је менаџер задужен за анимирање путника и он сматра да је успешан одабир онда када се направи баланс између језика и жанрова.

Узимајући у обзир да је највећи број филмова из кинеске, холивудске, боливудске и јапанске кинематографије, потребно је да филмови буду разноврсни како би путници били задовољни.

Комисија задужена за одабир филмова у Катеј Пацифику сарађује са локалним стручњацима и критичарима како би знали шта локално становништво воли, а у том послу учествује више од 20 особа.

У овој авио-компанији се месечно купи између 70 и 200 филмова, а да су неки жанрови напросто бољи од других.

"Увек се изненадимо какав утисак романтичне комедије и комедије уопште остављају на путнике. Људи увек траже овакве филмове када лете - ваљда сви ми уживамо у смијеху и љубавним причама", рекао је Катберт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана