Два дана затвора ако бацате лименке недjељом! Најчуднија правила у Швајцарској

24седам
Foto: pixabay

Свака земља има своје културне и правне необичности, Швајцарци имају много више од укусне чоколаде у рукаву, а менталитет ове луксузне и неутралне земље је потпуно другачји од осталих нација.


Будите тихи

Знате оне комшије чије су косилице у пуној опреми прије него што петао запјева недјељом. То није проблем у Швајцарској јер се због јаке буке сматра прекршајем кошење травњака  недјељом. У складу са притужбама на буку, немојте ни помишљати да залупите вратима аутомобила послије 22:00 сата или ћете можда завршити са више од заједљивих погледа. Недјеља такође није прави дан за прање аутомобила или веша да се осуши, што се по швајцарским стандардима сматра веома увредљивим и безобзирним.

Две животиње

Швајцарски кодекс о правима животиња је прилично строг, посебно у погледу друштвених врста. Заборавите да држите само једног хрчка као кућног љубимца, ако ћете имати једног од ових друштвених глодара у Швајцарској, морате имати два. Швајцарски закон не дозвољава власницима да задрже само један, а ако нисте сигурни где да нађете партнера за свог крзненог пријатеља, то је такође лако. Реците да је пратилац вашег заморца умро и да не можете да се натерате да набавите новог, само позовите Приску Кунг, чија услуга спаја тугујуће и усамљене заморце са идеалним паровима.У Швајцарској је такође незаконито бацити златну рибицу у тоалет, па ако треба да се решите свог љускавог пријатеља, будите дискретни.

Чоколада је озбиљан посао

То није само стереотип. Чоколада је заиста највећи извоз Швајцарске. У Берну се сваке године производи око седам милиона троугластих комада Тоблерона. Штавише, заправо су створили јестиву златну чоколаду!

Изазивам те

Швајцарска практикује директну демократију, једина земља која то ради, па њени грађани имају више моћи него у представничким демократијама. Ако грађани могу да обезбједе 50.000 или више потписа против закона усвојеног у швајцарском парламенту у року од 100 дана, они могу успјешно да оспоравају тај закон. Користећи правило већине, бирачи одлучују да ли ће одбити или прихватити закон на основу националног гласања, чији су резултати одређени бројем гласова за или против.

Крава за магични сир

Швајцарци свој сир схватају веома озбиљно. Давање краве у закуп ресторанима је уобичајено за швајцарске фармере, јер то није само легално, већ сав сир који се набави од крављег млека може да задржи закупац. Иако су приватни аранжмани о лизингу ретки, неки се ипак одлучују на то, радије стварајући сиреве који више одговарају њиховом поднебљу од оних који се налазе у продавницама

Нама одласка у тоалет послије 22 сата

Ако треба да користите швајцарски тоалет послије 22 сата, мижете урадити то само једном испирање није дозвољено након тог времена. До овога је дошло због закона о закупцима који налажу станарима да буду пажљиви према својим комшијама. У новије вријеме, побољшана изолација и модерна грађевинска пракса помогла је да се мање-више напусти потреба за оваквим правилима. Што се тиче мушкараца напољу, обављање нужде док стојите послије 22 сата такође се сматра прекршајем.

Молимо рециклирајте, али не недјељом

Швајцарци имају високу стопу рециклаже, што је за сваку похвалу. Међутим, само немојте недјељом бацати  лименке у јавне канте. Жена у Цириху ухваћена је у извршењу овог кривичног дјела и понуђена јој је избор између новчане казне или две ноћи у затвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана