Дуга традиција винограда Карађорђевића у Тополи: Краљевско вино стигло у цијели свијет

Г.С.
Дуга традиција винограда Карађорђевића у Тополи: Краљевско вино стигло у цијели свијет

ТОПОЛА - Краљева винарија у којој су чувана вина од најквалитетнијих сорти једна је од најстаријих у Србији која је опстала упркос тешким годинама.

Љубитељи добре капљице и гастрономских специјалитета кажу да  све љепоте једне земље туристи могу осјетити кроз храну и вино. Србија дефинитивно има адуте кад је у питању вински туризам, а Топола је главни предводник у овој области која може много понудити страним енофилима.

Српска Тоскана може се похвалити вишевјековном винском културом, јер је још у доба вожда Карађорђа на оближњим пропланцима рађало грожђе, а 1931. године направљена прва Краљева винарија коју је успоставио краљ Петар Први Карађорђевић.

- Комплекс краљевих винограда обухватао је некад 40 хектара, након Другог свјетског рата земљиште је одузето, али почетком трећег миленијума дио је враћен и започета је реконструкција. Данас се краљеви виногради протежу на 13 хектара, овдје се производи пет врста вина по старим рецептима уз помоћ савремене опреме, а то су “совињон блан”, “пино блан”, “шардоне”, “кабернет совињон” и “мускат хамбург”. У плану је да се у живот врати и сорта прокупац од које ће се правити вино “ружица”, које може постати својеврстан српски бренд, као што је шампањац за Француску - рекао је управник задужбине “Краљ Петар Први”  Драган Рељић.

Прва комерцијална берба била је 2007. године, а сада Краљева винарија годишње производи око 20.000 литара најфинијих бијелих и црних вина, које енолози широм свијета оцјењују највишим оцјенама.

Вина из Краљеве винарије обишла су цијели свијет, најчешћи купци су туристи који посјете задужбину “Краљ Петар Први”, па су тако стизала и до најудаљенијих земаља. Прије три године на Међународном сајму у Београду у конкуренцији од преко стотину вина, интернационални стручни жири за шампионско у категорији бијелих прогласио је “шардоне” који је направљен у Тополи од грожђа које је родило у виноградима Карађорђевића.

- Друге винарије производе много више, али нама је битнији квалитет од квантитета. Наш циљ јесте да сачувамо оно по чему је краљева винарија препознатљива, а то су вина изузетног укуса и мириса која се праве од најквалитетнијих сорти. Управо овде у винарији се наше вино и прода, мала количина је одређена за извоз и надамо се да ће та количина отићи у Кину - истакао је Рељић. 

На крају је још истакао да рецепт за најфинија вина јесте поштовање традиције и искуства предака, уз знање стручњака, љубав и бригу радника у Краљевским виноградима.

- Ипак, изнад свега вину посебан печат даје сортимент грожђа, положај винограда, клима и земљиште - закључио је Рељић. (Агенције)

Колекција вина

У оквиру винарије постоји јединствена колекција вина на Балкану из доба Карађорђевића која се више од осам деценија чува на 12 метара дубине у краљевском подруму на Опленцу. Винотеку чини око 280 флаша из доба када су српски краљеви у Тополи гајили лозу и производили вино. Међутим, ова вина нису на продају због аманета краља Александра, који је у дворским књигама оставио завјештање да се “никада не продају, већ да буду остављена за историју”.

Вина у овој колекцији налазе се под кључем на другом нивоу испод земље. Смјештена су иза решетака на металним полицама. Најстарије је “жилавка” из 1931. године, а најмлађе вино је из шездесетих година 20. вијека.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана