Друга најбезбједнија земља за одмор у 2022. години налази се у региону

ГС
Foto: Агенције

Када размишљамо гдје да путујемо, сигурно размишљамо и о безбједности на одређеној локацији.

Forbes Advisor је спровео истраживање и открио које су тренутно најбезбјездније земље у Европи за путовање у овој години.

Истраживање које је спровео Forbes Advisor анализирао је параметре попут квалитета воде за купање, квалитета здравствене заштине, стопе крађе и убистава, те је све спојио у коначну оцјену безбједности, како би се откриле најбезбјездније дестинација за одмор у 2022.

1. Швајцарска

Нова студија открива да је Швајцарска најбезбједнија европска земља за путовање овог љета

Са оцјеном 88,3, Швајцарска је прва у категорији квалитета здравствене његе од свих 29 земаља које су учествовале у истраживању, а потом у овој категорији слиједе Холандија и Данска.

Осим тога, Швајцарска се налази на шестом мјесту на ранг листи за најбољи квалитет воде за купање (са 93 одсто), послије Кипра (100 одсто), Аустрије и Грчке (98 одсто) Малте (97 одсто) и Хрватске (96 одсто), према подацима Европске агенције за животну средину.

Студија је такође разматрала нивое загађења ваздуха, па је установљено да се Швајцарска у овој категорији налази на 10. мјесту, док је стопа убистава према Еуростату нижа у односу на остале земље (5,7 на милион људи).

2. Словенија

Са једном од најнижих стопа убистава, која износи 4,8 на милион, Словенија је према налазима друга најбезбједнија земља у коју треба да се путује ове године, са оцјеном безбједности од 82,3.

Земља из окружења се налази веома високо у категоријама у погледу чистог вазуха и квалитета здравствене његе, као и за квалитет воде за купање са 85 одсто купалишта оцијењених као одлични. Ако тражите место за авантуре или соло путовање, ово би могло бити право мјесто за вас, пише Traveldailymedia.

3. Португал

Са укупном оцјеном 82,1, Португал је трећа најбезбједнија земља за путовање у 2022. години. На седмом мјесту се налази по питању квалитета воде (93 одсто), на четвртом мјесту по квалитету вазудха, а на 10. мјесту по питању квалитета здравствене његе.

4. Аустрија

Аустрија је ово истраживање завршила на четвртом мјесту са укупним индексом 81,4, а као и све претходне земље, високо је котирана у свим категоријама.

5. Њемачка

Са коначном оцјеном безбједности од 81,2, Њемачка је пета најбезбједнија земља коју треба посјетити 2022. години. Проценат одличне воде за купање у земљи износи 93 одсто, што је чини углавном безбједном за пливаче и туристе. Осма по најбољем квалитету ваздуха (са нивоом загађења од 10,6 ПМ2,5) и малом броју убистава на милион (6,9), Њемачка је идеална дестинација за све врсте путника, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана