Драгачевско језеро обавијено мистеријом: Многи га због тога заобилазе

Rina.rs
Драгачевско језеро обавијено мистеријом: Многи га због тога заобилазе

У брдовитом Драгачеву опасаном густом шумом, на само 17 километара од центра Гуче, налази се језеро Голи Камен.

Ова вјештачка акумулација настала је изградњом бране 1990. године и била намијењена прије свега за водоснабдијевање. Међутим, тој намјени језеро никад није служило, па је сада то нетакнута природна оаза између Котраже и Вучковице.

"Приликом изградње језера кружиле су приче да је на дну језера сакривен опасан нуклеарни отпад који је, како су говорили, стигао из Словеније. Поједини су у то поверавали и њих нема чак ни на обалама, а остали мештани уживају у чистој води и нетакнутој природи. За Драгачевце је овде прави мали рај. Лети је препуно купача из свих околних села", каже мјештанин Вучковице.

Да нема мјеста било какавим спекулацијама кад је у питању језеро Голи Камен доказ је и изузетно богат рибљи фонд, јер у овој води живе шаран, сом, бабушка, караш, клен, лињак, гргеч и бодорка, а на десетине пецароша управо овде ужива у свом омиљеном хобију.

"Нема простора за било какве спекулације кад је у питању ово језеро. Изграђено је како би се решио дугогодишњи проблем који мештани имају са водом, али због изузетно сушних година ниво је опао, тако да вода са ове акумулације не може да се користи за ове сврхе, већ има искључиво туристички потенцијал. Уређена је и путна инфраструктура како би посетици до ове локације лакше стизали", рекао је за РИНУ, предсједник општине Лучани, Миливоје Доловић.

Језеро Голи Камен захвата површину од 7,4 хектара и налази се на 550 метара надморске висине, а водом га снабдијевају два потока која теку из ивањичких села Лиса и Луке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана