Долина смрти: Некада сурова, а данас једна од омиљених рута

Agencije
Долина смрти: Некада сурова, а данас једна од омиљених рута

Долина смрти је прије двјесто година одузимала живот онима који прате снове, прије сто година је био "пут ка срећи", а данас је рута којом се вијековима "јури амерички сан".

Долина смрти је свој назив добила половином 19. вијека, када је било потребно прећи кроз пустињу која је водила до златоносних поља у време калифорнијске "златне грознице". Ова долина је данас национални парк у којем се налазе необичне ствари које привлачи велики број људи.

Долина се налази у Великом басену, окружена је планинама које су некада представљале обалу праисторијског језера Менли, а данас је контраст Долине смрти и ових планина главна одлика Великог басена.

Осим што људе привлачи њена некадашња суровост, у долини постоји "град духова" у којем су некада боравили ловци на благо. Осим тога, туристи воле мистерију камења које се креће, а само је претпоставка да је вјетар заслужан што се огромно камење креће метрима по равном терену.

Назив Долина смрти је ово подручје добило због веома тешких услова да се преко ње пређе, а данас је ова рута једна од омиљених у САД. Осим што повезује неколико најпопуларнијих градова, пут дуг скоро 200 километара изгледа попут праве линије.

Осим што је дивно за вожњу, уколико изнајмите кабриолет и кренете било пут Калифорније или Неваде, имаћете утисак као да сте дио филма о остварењу "америчког сна".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана