Долина смрти - једно од најсушнијих и најтоплијих мјеста на свијету

Анадолија
Foto: Анадолија

Велики број домаћих и страних туриста посјећује Долину смрти пустињску долину која се налази на југу америчке државе Калифорније.

Сматра се једним од најсушнијих и најтоплијих мјеста у свијету.

Долина смрти је највећи национални парк у САД-у с 3,4 милиона хектара пустињске пространости.

Долина смрти је добила назив по групи трагача за златом који су путовали према Калифорнији 1849. године. На путу им се случајно нашла ова долина. Одмакли су се са праве стазе у нади да ће пронаћи пречицу, али умјесто тога, морали су се спуштати по голој, посве исушеној долини из које није било видљива излаза.

Једна жена је послије написала како су се њезини дјечаци држали храбро иако су једва могли говорити колико су им језици и усне биле сухе и натечене. Двојица из групе пронашла су излаз из долине и вратили се по остале. Када су напуштали долину, један од њих је викнуо: "Збогом, Долино смрти". Тако се овај назив и задржао.

Упркос свом туробном имену, Долина смрти није без живота - биљног, животињског и људског, али су они прилагођени суровим условима. Она је дом индијанским племенима, животињама и биљним врстама којих има преко 1.000, од чега су 23 ендемичне врсте које не расту нигдје друго на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана