Документ са црвеним корицама који је отварао сва врата свијета

Агенције
Документ са црвеним корицама који је отварао сва врата свијета

О добро познатом црвеном пасошу некадашње СФРЈ испредају се разне приче, а најпознатија је она да је са њим могло да се путује слободно свуда.

Пасош СФР Југославије био је важећа међународна путна исправа за држављане Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и користио се у међународним путовањима. Пасош је описиван као високо цијењен на међународном нивоу. Сходно томе, многи држављани СФРЈ могли су да оду у западне државе током “хладног рата” и имали су могућност да пронађу посао у западноевропским фирмама.

Такође, овај пасош је описан као један од најпогоднијих у свијету, зато што је био један од ријетких пасоша са којима су држављани СФР Југославије могли да путују слободно и на исток и на запад.

Главни разлог за овакав вид путовања је спољна политика коју је Југославија водила током 60-их година прошлог вијека. Она јој је омогућила да као један од лидера покрета несврстаних потпише бројне споразуме о безвизном режиму са земљама овог покрета, али и са већином европских држава, како у Источном, тако и у Западном блоку.

Грађани су могли да путују у скоро све земље свијета без визе, али не и у САД, СССР, Израел, Кину, Грчку и Албанију.

Током 70-их година око половине пунољетних грађана Југославије посједовало је пасоше и користило их активно, због туризма, рада или куповине, што је условило појаву гастарбајтера, али и фамозног шверца одјеће из Трста.

Колико су Југословени вољели да путују говори чињеница, да је 1976. године држава од 20 милиона становника имала чак 16 милиона прелазака са југословенским пасошем.

За већину наших људи овакво стање била је сасвим нормална појава.

Списак земаља у које је могло да се путује без визе, временом се мијењао, и није то био баш цијели свијет, али да се радило о једном од најцијењенијих пасоша свијета говори и чињеница да је његова цијена на црном тржишту била око пет хиљада америчких долара.

Узимајући ову чињеницу у обзир, поставља се питање колико данас вриједе пасоши југословенских република?

Сваке године се објављује индекс моћи пасоша широм свијета, односно листа која показује у колико држава свијета имаоци одређеног пасоша могу без визе: Словенија (149), Хрватска (143), Србија (113), Македонија (108), Црна Гора (105), Босна и Херцеговина (101).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана