Добој - Град у загрљају три ријеке и четири планине ФОТО

Милијана Латиновић
Добој - Град у загрљају три ријеке и четири планине ФОТО

На раскрсници између западне Европе и централног Балкана, у загрљају Босне, Усоре и Спрече смјестио се Добој, град стар шест вијекова, центар регије и колијевка вриједних и љубазних домаћина.

Добој је смјештен у централном појасу Републике Српске, на мјесту преко којег се планине Балкана благо спуштају у низије Паноније.

Камени чувар града

Прва асоцијација на Добој мјештанима, али и онима који су бар једном крочили у овај град, свакако је камена тврђава, чија је изградња почела још у 13. вијеку, о чему свједоче бројна археолошка налазишта, накит са гробља на Усори и керамика из дна јужне куле, као и аустријске гравире из 1697. године, стари турски пописи и тефтери. Добојлије ово камено здање називају још и Градина.

Сви ти докази свједоче о почетку изградње добојског утврђења, продору и смјењивању непријатељских војних сила те времену надоградње и обнове. Ово утврђење данас је културно-историјски споменик и симбол града.

Директор Туристичке организације Добој Вања Вановац истакао је да сви који долазе у Добој радо посјећују тврђаву са које се пружа предиван поглед на читав град који лежи на обалама трију ријека, оивичен са четири прелијепе планине, Озрен, Требава, Крњин и Вучијак.

- Окосницу туризма чине манифестације које окупљају посјетиоце из цијеле Републике и шире. Поносни смо на “Гастро фест”, манифестацију која плијени укусима и мирисима, посебно цицваре, која је незаобилазна на трпези овога краја. Ту је и Рукометни ТВ турнир шампиона, који се одржава већ пола вијека и по којем је Добој надалеко познат, не само у спортском свијету већ и шире. Зими, у нашем граду оживи посебна магија захваљујући зимској чаролији - испричао је Вановац и додао да су незаобилазна дестинација током љетњих мјесеци “Џунгла базени”.

Сва богатства Oзрена

Овај крај, прича Вановац, јединственим чини и планина Озрен и један од најљепших њених врхова, Гостиљ, на којем посебну пажњу посјетилаца привлаче први становници будућег зоолошког врта, једна лама те медвједићи Маша и Љубица.

Осим за планинаре Гостиљ, као највиши врх планине, привлачан је и за љубитеље параглајдинга. Чланови параглајдинг клуба “Парагост” на Гостиљу имају платформу за полијетање, која се користи за ревијалне и такмичарске летове. Осим тога на планинском пејзажу села Конопљишта на Озрену налази се и фарма јелена који привлаче пажњу посјетилаца. Мир, тишина, те богатство флоре и фауне чине Озрен неодољивим за све узрасте и свакога ко се једном упути ка овој планини маме да се враћа изнова.

Мјештани овога краја имају много чиме да се поносе, између осталог и традиционалном манифестацијом “Брање траве иве”, која се одржава у септембру, а која је под заштитом УНЕСКО-а.

Бијег од градске вреве

За бијег од градске вреве, кажу Добојлије, нема бољег мјеста од излетишта надомак града, а једно такво је и ваздушна бања Брезици. Климатски квалитет брезичког платоа посебно долази до изражаја код бронхијалних обољења, астме, кардиоваскуларних болести и дијабетеса. Медицински је доказано да болесницима који болују од наведених обољења изразито прија боравак на брезичком платоу, нарочито у периоду од мјесеца јуна до октобра.

На 15 километара од града, у мјесту Станови налази се пећина која је некада служила као склониште за хајдуке због, чега је и добила име Хајдучка пећина. Према једној легенди, на улазу у пећину некада је постојала православна црква брвнара, прва у овоме крају. Према истој легенди, дјевојка која је опслуживала цркву је скочила са стропа цркве. Од тада се пећина назива Дјевојачка пећина.

За рекреативце ту је и поучна стаза Јошава која повезује Спортско-рекреациони центар “Преслица” и Горанско језеро у дужини од 1.800 метара. На почетку стазе са обје стране постављене су улазне табле са мапом подручја, а дуж стазе је постављено шест едукативних табли које нас упознају са географијом, историјом, хидрологијом, флором, фауном и традицијом озренског краја. На средини поучне стазе инсталирано је наткривено дрвено одмориште - павиљон са клупама и столовима, којима се обрадује сваки уморни шетач да би предахнуо и уживао у пејзажу.

Вучији дани

Вања Вановац је испричао да је Добој надалеко познат и по традиционалној хајци на вука, која на манифестацији Вучији дани на Озрену у фебруару сваке године окупи и до 1.000 ловаца из цијеле Европе. Осим једнодневног лова на вука, као главне активности, незаобилазно је дружење ловаца у веселој атмосфери уз традиционалне ловачке приче.

Горанско језеро

На свега осам километара од града, према општини Петрово, смјештено је Горанско језеро, једна од омиљених дестинација за пјешаке и рекреативце.

Ова оаза мира окружена је густом боровом шумом, која и у најврелијим љетним данима пружа осјећај свјежине, због чега језеро радо посјећују и купачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана