Дејли мејл објавио листу топ 10 дестинација за 2022.

Dejli Mejl
Foto: pixabay

Ова година ће донијети праву гозбу авантура на отвореном, нових дестинација и значајних годишњица које ће нас привући да се вратимо путовањима. Дејли мејл је на ову листу ставио и Црну Гору. Ево шта су писали о њој.

 

Изазовна година је за нама, а надамо се да ће ова 2022. година донијети више могућности да уживамо у авантурама и путовањима.

Дејли мејл је издвојио топ 10 мјеста које би требало посјетити ове године.

Египат

Ова година ће бити у знаку Египта, почевши од премијере филма "Смрт на Нилу" 11. фебруара који је режирао Кенет Брана. Исто тако, 2022. године се навршава 100 година откад је британски египтолог Хауард Картер открио гробницу Тутанкамона у Луксору и 200 година од дешифровања камена из Розете, који је открио тајну хијероглифа.

У Египту не смијете да пропустите Велики египатски музеј у Гизи, у којем ћете моћи да видите 100.000 артефаката из древног Египта, укључујући цијелу колекцију Тутанкамона.

Јелоустоун

Јелоустон, први национални парк на свијету, слави 150. рођендан ове године.

То је добар изговор за путовање кроз Стјеновите планине да бисте истражили ово уточиште у Вајомингу са гејзирима, језерима и дивљим животињама које укључују медвједе, бизоне и лосове.

Саудијска Арабија

Овдје се налази шест локација свјетске културне баштине, укључујући Ел Хиџр, са изванредно очуваним набатејским рушевинама и 10.000 година старом стијеном у Јубат Ха-илу.

Препоручује се да се на путовање иде у периоду од новембра до марта како би се избјегле љетне врућине.

Мараја, највец́а зграда са фасадом од огледала на свијету у Ал Ули и шетња по кратеру Хутаимах, свакако су још нека искуства која треба да доживите у овом дијелу свијета.

Токио

Јапански главни град има више од 200 ресторана са Мишелиновим звјездицама, што је више од било ког града на свијету.

Тако да је сљедећа година идеална да се испроба неки од јапанских специјалитета.

Валенсија

Трећи највећи град у Шпанији и дом паеље крунисан је свјетском пријестоницом дизајна за 2022. годину. Година културних догађаја ће укључивати концерте, изложбе и улични фестивал у септембру, а Лас Фалас, чувена прослава ватромета заказана је за период од 15. до 19. марта.

У овом граду не би требало да пропустите Град умјетности и науке (театар у Валенсији) - упечатљив архитектонски ансамбл који укључује планетаријум, музеј науке и највећи акваријум у Европи.

Канада

На источној обали Канаде ћете моћи да уживате у предивним пејзажима, рибљим ресторанима и очаравајућим активностима напољу.

Упустите се у вожњу кроз Њуфаунленд, Њу Брунсвик, Нову Шкотску и острво принц Едвард, а истражите и залив Фанди, у којем су највише плиме на свијету.

Перу

Слава царства Инка само је почетак у задивљујуц́ој земљи која има обалне пустиње и сњежне врхове Анда, као и амазонску прашуму.

Магија Црне Горе

"Црна Гора је мања него Јоркшкир, али има 117 плажа, четири мјеста са Унескове листе свјетске културне баштине, предивне планине и најдубљи кањон у Европи", пише Дејли мејл.

"Има мање гужве него у сусједној Хрватској, расте као дестинација за зимске спортове, а крајем године је отворено скијалиште у Колашину."

Треба видјети и старе градове међу древним зидинама, пробати црногорске специјалитете и најупечатљивије градове Будву и Котор.

Азорска острва

Највеће острво живописног португалског архипелага. Најзначаније "станице" на острвима су вулкански кратер Калдеира дас Сете Цидадес и Понта Делгада, која је некада била просперитетна станица између Европе и Новог свијета.

Јужна Африка

Има доста атракција од Светилишта Мандела у Јоханезбургу, бившег дома политичког вође, који је сада хотел са девет соба до најдужег афричког зип-лајна близу Кејптауна који се протеже на скоро 3.000 метара.

За нешто њежније, ту су шетње вина кроз винограде Стеленбоша које се завршавају дегустацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана