Дејан Љевнаић, директор ОC Јахорина: Припремамо доста нових садржаја за љето, али и пројеката за зиму

Глас Српске
Дејан Љевнаић, директор ОC Јахорина: Припремамо доста нових садржаја за љето, али и пројеката за зиму

Морам рећи да нас посебно радује да људи све више увиђају предности Јахорине и љетном периоду и одлучују на планини провести вреле љетне дане. С обзиром на то да много радимо на унапређењу наше понуде и односа са посјетиоцима ови параметри нам много значе јер је то доказ да повлачимо исправне потезе који и те како имају ефекта на терену што је у ствари најбитније, тврди директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић.

 

ГЛАС: Љетна сезона на Јахорини је почела рекордно, какви су планови за даље? Да ли сматрате да ће ово љето бити најпосјећеније до сада?

ЉЕВНАИЋ: Почели смо љетну сезону у добром маниру, сви наши садржаји су били бесплатни првог дана рада 29. јуна, само у суботу и недељу смо остварили 2.000 љетних вожњи. Звучи мало досадно јер то често понављамо али је ово још један рекорд Јахорине. У првих 10 дана рада остварили смо промет од готово 7.500 КМ што је повећање у односу на прошлу годину за фасцинантних 178,50%, број вожњи је порастао за 64,75% и морам рећи да нас посебно радује да људи све више увиђају предности Јахорине и љетном периоду и одлучују на планини провести вреле љетне дане. С обзиром на то да много радимо на унапређењу наше понуде и односа са посјетиоцима ови параметри нам пуно значе јер је то доказ да повлачимо исправне потезе који и те како имају ефекта на терену што је у ствари најбитније.

Планови за даље су амбициозни, кренули смо са изградњом алпин костера који ће сигурно бити највећа љетна атракција на планини. Тренутно је у току монтирање садржаја дужине 2,5 км и полазна станица ће бити код великог вјештачког језера на врху планине док ће силазна станица бити у подножју планине. На врху градимо и угоститељски објекат који је у плану завршити, као и алпин костер, у току мјесеца августа. Надамо се да ћемо средином августа обрадовати све наше посјетиоце новим садржајем али и спектакуларним концертом којим планирамо уприличити пуштање овог садржаја у рад.

Када је у питању посјећеност мислим да су љета на планинама постала тренд у региону, тако је и код нас. Од отварања љетне сезоне нас свакодневно посјећује све више и више посјетилаца и ако се овај тренд настави, а сигурни смо да хоће, ово ће бити најуспјешније љето на олимпијској планини. Угодне температуре, оаза зеленила и свјежег ваздух свима прија у овим врелим љетним мјесецима. Упорно говорим да је Јахорина најљепша и најугоднија за боравак током љета а ми смо занимљивим садржајима и богатом понудом осигурали одличну забаву за све посјетиоце.

ГЛАС: Говорите о занимљивим садржајима, шта то све посјетиоце на Јахорини очекује овог љета? Да ли се нешто промијенило у односу на претходно љето?

ЉЕВНАИЋ: Овог љета сви гости Јахорине могу уживати, као и до сада, у панорамској вожњи шестосједом, љетњем санкању, вожњи бицикала, квадова, Џраџцера, шетњама означеним планинским стазама, спортским теренима за фудбал, кошарку и одбојку, као и теретани на отвореном која је нови садржај овог љета. Теретана је прилагођена како за професиолналне спортисте тако и за рекреативно тренирање, смјештена је поред спортских терена Олимпијског центра Јахорина на надморској висини од 1.600 метара. На Јахорини такође имамо и параглајдинг летове али и paintball што је прилагођено љубитељима мало екстремнијих активности. Хотелијери су припремили одличну гастро и њеллнесс понуду. Олимпијски центар Јахорина је за све категорије посјетилаца припремио и промотивне викенде па ће право на попуст од 15 до 60 одсто током овог љета имати родитељи, млади, школарци али и пензионери. Једна од новина је Јахорина сувенир шоп који је смјештен на плато Пољице и нуди посјетиоцима велики избор најљепших јахоринских сувенира.

Поред алпин костера чију изградњу сви ишчекујемо са нестрпљењем на Јахорини овог љета снимамо и серијал емисија “Сасвим блиско са познатима” гдје сви посјетиоци наше планине имају прилику дружити се са истакнутим личностима из свијета глуме, спорта и музике.

ГЛАС: Када су у питању љетње манифестације шта Јахорина нуди овог љета?

ЉЕВНАИЋ: Током љета на Јахорини неизоставне су манифестације такмичарског али и хуманитарног карактера па ћемо 10. августа, организовати хуманитарну планинску траил трку са препрекама чији је основни мотив прикупљање средстава за помоћ обољелој дјеци. Посљедњи викенд јула је традиционално резервисан за Јахорина Ултра Траил. Ријеч је о највећем БХ такмичењу у траил трчању чије ће се пето, јубиларно издање одржати 26-28. јула 2019. године. Стазама које повезују Јахорину с Равном планином, Романијом и Требевићем могуће је трчати четири трке различите дужине: Мини, Миди, Маџи и Ултра Траил. Стазе су навигиране најљепшим дијеловима ових планина и повезују атракције попут ски-стаза на Јахорини и најљепших планинских видиковаца.

Затим, Бициклистички савези Србије и Републике Српске заједнички организују “59. међународну трку кроз Србију” са слоганом “Бициклизам и туризам”. Ова изузетно значајна трка која је уједно за више од 20 земаља учесница квалификациона трка за Олимпијске игре у Токију 2020 креће са наше Јахорине.  Међународна Трка кроз Србију је још један доказ да је Јахорина планина са огромним потенцијалом и за љетни туризам, потрудићемо се да будемо добри домаћини свим учесницима, којих очекујемо више од 600 и надамо се да ће старт трке 30. јуна са Јахорине бити посебно успјешан. У плану нам је и први пут организација аматерске бициклистичке трке 31 августа. Јахорина бике спуст је прва трка ове врсте на Јахорини и сјајан је изазов како за рекреативце тако и за искусне такмичаре. Поред, да кажем, ових “великих” догађаја припремили смо и неколико изненађења, мањих манифестација од којих би издвојио наградне игре и занимљиве игрице за дјецу.

ГЛАС: Љето на Јахорини ће засигурно бити занимљиво, да ли се припремате за сљедећу зимску сезону? На Јахорини се и даље инвестира и улаже можете ли нам објаснити о чему је ријеч?

ЉЕВНАИЋ: Припреме за зимску сезону смо почели буквално и прије завршетка протекле зимске сезоне. Инвестиције од 30 милиона КМ су у току и наш циљ је максимално искориштење потенцијала Јахорине који је заиста огроман, иако је то процес који би могао трајати пар година. Први и тренутно највећи пројекат је свакако изградња прве планинске гондоле на Јахорини. Реализацијом овог пројекта елиминисаће се гужве скијаша у зимској туристичкој сезони, растеретиће се централне стазе на планини и иста ће радити у екстремним условима када су велики вјетрови и магла. Гондола ће радити када друге инсталације не могу што нам је био један од основних предуслова за изградњу и водиља када се ова инвестиција планирала. У плану је да Гондола има 36 кабина од којих ће једна бити VIP кабина која ће се користити у посебне сврхе. У сваку кабину ће се моћи смјестити максимално 10 особа док је капацитет Гондоле 2.700 скијаша на сат а планиране боје су црвена и црна. Изградњом будуће гондоле, чија је траса дуга око један километар, повезаће се код Вучијег моста и везни пут 1 (Огорјелица – Пољице) што ће довести до веће искориштености туристичког потенцијала планине. У плану је да радови на изградњи Гондоле буду завршени до децембра 2019. године, након тога планина ће бити богатија за још једну озбиљну зимску али и љетну атракцију. Уз гондолу градимо и 3.000 м нових стаза које ће бити и осњежене. У току су и радови на замјени старог ски лифта Пољице новом инсталацијом “сидро” која ће са 300 повећати капацитет превоза скијаша на 1.200 по једном сату. Радимо и на освјетљењу стазе Пољице гдје је обезбијеђена расвјета са обје стране јачине 50 лџ, тако да се могу одржавати ФИС ноћна такмичења и ноћно скијање, освјетљује се и посебан крак према насељу шатор расвјете од 25 lx за рекреативно скијање. Пројекат освјетљења такође подразумијева и подручје око језера на врху али и дјечијег вртића у подножју планине на Пољицама. За наредну зимску сезону припремамо и обнову свих капија за пролаз скијаша и продајних мјеста, као и увођење нових видова продаје Њебсхоп и ОПОС продаја, што ће смањити гужве и чекања на полазнима лифтова и ски касама. То је све укратко о новим пројектима, реализација свега наведеног подразумијева заиста доста посла И испред нас је напоран период али се радујемо да све од овога крене са радом што ће доста уљепшати боравак свим гостима на Јахорини али и  рад свих нас запослених у ОЦ Јахорина. Морам напоменути да ништа од наведеног не би било могуће ни започети без подршке Владе РС, предсједника, господина Радована Вишковића и предсједавајућег предсједништва господина Милорада Додика који нам је указао велико повјерење од како смо дошли на Јахорину И који је заиста поносан на све што радимо, што нам причињава задовољство и подстрек за даљи рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана