Да ли ће и ове године једно српско село доспјети на свјетску листу најбољих туристичких села

ГС
Foto: Илустрација

Тршић, Ждрело и Бела Вода представљаће Србију на избору за најбоље туристичко село, које организује Свјетска туристичка организација Уједињених нација.

 Прошле године побједник је била Мокра Гора, која је као најбоље село, изабрана међу више од 170 конкурената из 75 земаља свијета.

Тршић је вијековима чувар спрске традиције и културе, а љепоте овог знаменитог мјеста привлаче велики број туриста из свих крајева. То је један од разлога због којег се ово село, смјештено у срцу Подриња, нашло по други пут у избору за најбоље туристичко село свијета.

„Ми сви знамо да је Тршић родно место Вука Стефановића Караџића, реформатора српског језика и писма, колевка азбуке и да његова родна кућа заједно са целим комплексом, који представља музеј на отвореном је оно што привлачи туристе. Пре свега што привлачи ђачке екскурзије, што привлачи излетнике“, наглашава Снежана Перић, директорка ТО Лозница.

Окружено Хомољским планинама, Ждрело је познато по истоименој бањи богатој термалним водама, али и планинарским стазама, јединственим у Србији. Због великих туристичких потенцијала, на породична имања враћа се све више мјештана који који вјерују да ће им кандидатура помоћи у привлачењу гостију.

„Вероватно има и лепших, али из мог угла то што је предложено мислим да је с правом. Да ли ћемо бити први, да ли ћемо бити међу првима, ето, драго ми је да сам тако нешто чуо. Мислим да је и заслужено“, сматра Невиша Јенић, угоститељ из Ждрела.

Бела Вода, село надомак Крушевца, трећи је кандидат Србије, а у његовом атару налазе се богата лежишта природног камена која уз извориште минералне воде чине дио природног резервата „Осредак“.

„То све чини један невороватан културолошки комплекс у централној Србији. Зато је Бела Вода особена, и по људима, и по делима и по гостима из целог света“, наводи др Велибор Лазаревић, хроничар Беле Воде.

Да ли ће као и прошле године још једно српско село понијети титулу најбољег свјетског туристичког села биће познато на јесен, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана