Чувени пут Африке: 144 кривине на 9 километара

Агенције
Чувени пут Африке: 144 кривине на 9 километара

Чапменс пик драјв (Chapman's Peak Drive) је најпопуларнији пут у Африци због незаборавног погледа на океан и стеновите литице. На мање од сата вожње од Кејптауна дочекаће вас са 114 кривина распоређених на 9 километара између Нурдхоека и Хоут Беја.

Поглед који се пружа с пута даје посебност вожњи јужноафричком обалом, а чар свему дају управо стијене које нису безазлене. Несреће нису честе, али откако су затвореници који су градили пут кроз планину динамитом пробили и довршили 1922. године, забиљежено је неколико жртава одрона.

Иако је пут назван према морепловцу Џону Чапмену, "рођење" дугује Фредерику де Валу, администратору провинције Кеј, који се упустио у застрашујући подухват изградње пута на негостољубивом подручју.

Вртоглаво стрме литице и тежак терен Вала нису зауставили градњу, за седам година пут је могао да се користи. Проблеми су почели 1977. кад се дио пута урушио, па је због тога неко вријеме био затворен. Након реконструкције саобраћај је поново пуштен, али потешкоће су се поновиле 2000. године, када је пут затворен на три године.

Након што су стручњаци осмислили пројекат којим ће славни пут осим лепоте добити и сигурност и спровели га, пут је постао туристичка атракција.

Рачунарске анализе подручја, постављање заштитних мрежа и дјелимично затворених тунела, као и "увоз" најбољих швајцарских радника обезбједили су осјећај сигурности.

Прелијепа природа, сад и уређен пут полако воде овај пут до врха листе најљепших путева на свијету, преноси Пун куфер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана