Чудотворне кугле Повлена: Дjело човjека, природе или ванземаљаца?

Agencije
Чудотворне кугле Повлена: Дjело човjека, природе или ванземаљаца?

Планина Повлен прекривена је пространим ливадама, којима људи воле да пешаче, али то није једини разлог због којег обилазе ову планину. На Повлену се налазе велике камене кугле, необјашњеног изгледа и настанка, а многи верују и у њихове натприродне моћи због готово савршеног геометријског облика.

Негде у брдима Повлена налази се његов тајанствени симбол, због којег су почеле различите претпоставке откуд су се створиле ту. Па су некима криви ванземаљци, други сматрају да су то џиновска топовска ђулад, а неки га једноставно сматрају чудом природе.

Дефинитивно највише недоумица и нагађања односи се на настанак повленских кугли. Ту су мjештани планине у западној Србији и научници који се баве овом облашћу у највећем "сукобу". Један део становништва околних села тврди како су кугле чудо природе које има љековите и чудесне моћи. Други део тврди како су оне творевина ванземаљаца. Научници, пак, тврде нешто сасвим треће.

Повленске кугле су према мишљењу стручњака настала вулканском активношћу. У подводним тектонским поремећајима који су се догодили пре 150 милиона година, када је на подручју Повлена било море, створене су и ове камене кугле.

Ова теорија очекивано није успјела да побиједи многобројне митове и легенде којима мјештани објашњавају настанак њихових необичних комшија. Тако ће вас и данас неко од љубазних домаћина са задовољством повести у обилазак несвакидашњих кугли и испричати неку од верзија настанка – од тога да симболизују планетарни систем до тога да су их сами ванземаљци израдили и расули по густим брдима и ливадама Повлена.

Још једна недоумица која годинама уназад распламсава машту околног становништва али и људи широм Србије и региона, јесте љековита моћ повленских кугли. Да ли је заиста посједују? Шта лијече и на који начин? Да ли је безбједно покушати? Ово питање је остало и даље неријешено. Има оних који тврде да им је енергија коју емитују кугле помогла, док други сматрају да је ријеч о измишљотини.

Ипак, и даље је популарна прича о берачу вргања који је пробијајући се кроз често непроходна повленска брда осетио оштар бол у нози. Сео је на једну од кугли да се одмори и моментално осјетио чудно и необјашњиво струјање. Бол је након неколико тренутака и потпуно нестала, а оваквих и сличних прича има на претек.

Такође се вјерује да ако ставите руке на куглу и замислите жељу- она ће бити испуњена! Ово је још једна тврдња за коју су једини доказ људи којима се жеља заправо и испунила. Легенда која кружи каже да је довољно само обе руке ставити на куглу, замислити жељу и она ће се она остварити. Још је боље ако се то понови три пута.

Било да се ради о потпуним измишљотима, и да не постоје никакве чудотворне моћи, препорука је да посјетите интересантну планину надомак Ваљева. Уколико се испостави да мистериозне и необичне приче о каменим куглама нису истините, остају вам импозантне повленске ливаде, бујне шуме и прелијепи видиковци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана